Quinoya



Obsah

Merlík čínský z čeledi laskavcovitých je využíván v Latinské Americe jako obilovina. Původně pochází z pohoří And, Bolívii, Peru a Chile, kde byla známa již před 5 000 lety. V řeči starých Inků se nazývala „matka zrn“. S kolonizací vymizela a teprve v 70. letech minulého století se začala opět pěstovat nejenom v Jižní Americe, ale i v Evropě, a to hlavně díky zdravé výživě a jejího využití ve veganské stravě. Konzumují se listy do různých salátů, mele se z ní mouka, která se míchá s pšeničnou nebo kukuřičnou a připravuje se z ní chleba a sušenky. Z celého zrna se vaří kaše, používá se jako zavářka do polévek, a též se z ní vyrábí pálenka.

Semena jsou skvělým zdrojem vitaminů řady B, beta-karotenu, vitaminu C, obsahuje 60% škrobu, 23% esenciálních bílkovin, 5% sacharidů asi 9% tuků. Díky jejímu nízkému glykemickému indexu je vhodnou potravinou pro diabetiky. Díky velmi vysokému obsahu bílkovin je neoddělitelnou součástí stravování vegetariánů a veganů.

Neobsahuje lepek.

Má neutrální povahu a hořkou chuť, podporuje činnost srdce a tenkého střeva.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min