Řapíkatý celer


Tuto zeleninu znali již Egypťané, Řekové i Římané. Aromatické listy a stonky se používaly při pohřebních obřadech. Divoce rostl v bažinatých půdách v Evropě, Asii a v Severní Africe a Americe.  První záznamy o jeho používání jsou ze 16. století, kdy se používal hlavně jako léčivá rostlina. Pěstovat se začal v oblasti Středozemního moře, ale do střední Evropy pronikl teprve na přelomu 17. až 18. století.

Obsahuje vysoké množství kyseliny askorbové, betakarotenu, bílkovin, fosforu, železa, vápníku a hořčíku a vitamínů řady B a éterické oleje.

Je velmi chutný do zeleninových směsí, polévek nebo salátů. Lisuje se z něho šťáva a semínka se používají jako koření.

Prospívá žaludku, slezině, podporuje detoxikaci jater, pročišťuje krev a vysušuje vlhko. Pročišťuje vítr (třes, křeče, závratě, tiky). Je skvělý při akné, zánětech očí, močového měchýře, pálení při močení. Podporuje klouby, kosti, vazy při artritidě, revmatismu, dně a vlhko ve střevě.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min