Rostlinné výluhy (mléka)


Kokosové mléko

Vyrábí se z namleté dužniny kokosového ořechu a nejvíce se používá v kuchyních Latinské Ameriky, Afriky, Karibiku, Oceánie a jihovýchodní Asie. Vyrábí se z něho dezerty, sýry a kari.

Obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuk, vápník, vlákninu z minerálů pak železo, hořčík, selen, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík, omega-6 mastné kyseliny, kyselinu listovou a pantotenovou a vitaminy K, C, E.

Podporuje krvetvorbu a činnost sleziny, je neutrální až teplé povahy a sladké chuti.

Konopný výluh

Připravuje se z neloupaných konopných semínek, která se zalijí vodou a nechají se nabobtnat a pak se rozmixují a přecedí.

Tento výluh obsahuje devět esenciálních aminokyselin, omega-3 a omega-9 mastné kyseliny, vitamin A, E a řady B, z minerálů pak hořčík, železo, fosfor, draslík a vápník.

V českých zemích se používal i výluh ze slunečnicových semínek. Ty obsahují hodně hořčíku a podporují krvetvorbu.

Makový výluh

Mák je velmi starou plodinou. Pravděpodobně se pěstoval v 6. st. př. n. l. v oblasti Středomoří, o tisíc let později se z něho v Mezopotámii vyrábělo opium. Starověké civilizace využívali opia jako sedativa. Někdy v 9. Století se z Persie dostal do Číny, kde v 18. století negativně ovlivnil život v této části světa. Na našem území se začal pěstovat počátkem 19. století.

Výluh z mletého máku je velmi vhodným pro dodání vápníku. Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránky a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100g máku je 1 460 mg vápníku, což je 3x více, než v tvarohu. Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku, je významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je teplé povahy a hořké chuti a vstupuje do dráhy srdce.

Mandlový výluh

Mandle jsou prastarou plodinou. Pravděpodobně se začaly pěstovat ve starém Řecku a brzy se staly oblíbenou pochoutkou na celém světě. Jsou ideální pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby, a to díky hořčíku, vápníku, draslíku, zinku, vysokému obsahu železa a velkému množství vláknin. Mandle obsahují také řadu antioxidantů, které naše tělo chrání před volnými radikály, především naše cévy a srdce.

Výluh z mandlí neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu  především vápník, draslík, fosfor a hořčík.

Mandle zvlhčují plíce a tlusté střevo, uvolňují kašel a transformují hlen, stahují protitok žaludeční energie a vyživují krev. Mají sladkou a hořkou chuť, jsou neutrální až teplé a podporují činnost sleziny, plic a tlustého střeva.

Ovesný výluh

Oves známe z doby bronzové a pravděpodobně pochází ze střední Asie, kde byl vyšlechtěn z ovsa hluchého. Do Evropy se dostal díky Slovanům a Germánům, kteří ho v hojném množství pěstovali. Ze všech obilovin obsahuje nejvíce bílkovin asi 13% a tuku asi 7,5% , též obsahuje hojnost enzymů – hlavně diastázy, která podporuje trávení. Jeho bílkoviny se blíží luštěninám, nevytváří lepek. Obsahuje hodně lecitinu, takže je i balzámem pro naše nervy.

Výluh z ovesných vloček obsahuje vitamin B a E, hořčík, selen, měď, mangan a železo. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Je ideální pro sportovce a před a po náročném fyzickém výkonu.

Oves je sladké chuti a je neutrální až teplé povahy. Podporuje energii a krvetvorbu. Posiluje nervy, svaly a šlachy. Rozptyluje vlhko, podporuje Yang. Regeneruje organismus po dlouhodobém onemocnění. Opatrně při syndromech horkosti, návalech, ekzémech.

Rýžový výluh

Ve srovnání s kravským mlékem obsahuje více sacharidů, menší množství vápníku a bílkovin. Je vhodné pro ty, kteří mají alergii na laktózu nebo na sóju. Obsahuje vitaminy B2, B12 a D.

Rýžový výluh má sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje činnost sleziny, střeva a žaludku.

Sezamový výluh

První zmínky o sezamu můžeme nalézt již v 3. st. př. n. l. Byl kultivován již ve starém Egyptě. Výluh ze sezamu je velmi výživný. Má vysoký obsah bílkovin, vlákniny a sacharidy. Z minerálů pak hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek, sodík a mangan.

Podporuje krvetvorbu a vitalitu. Prospívá slezině a střevu. Má neutrální až osvěžující povahu a sladkou chuť.

Sojový výluh

První zmínky můžeme najít kolem roku 200 př. n. l. Zda se též v malé míře po staletí využívá jako teplý nápoj nebo na přípravu tofu. Z Číny se rozšířilo do Japonska a teprve nedávno se začalo rozšiřovat i do západní Evropy.

Je sladké chuti, podporuje činnost žaludku, sleziny a tlustého střeva. Je osvěžující povahy.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min