Routa



Obsah

Velmi uznávaná rostlina používaná v lékařství starověkých Egypťanů, Řeků a Římanů. Největší význam měla jako lék proti jedům. Tento keřík se u nás pěstuje na zahradách i v truhlících. Vhodné je nať sklízet v červnu, červenci a v září.

V lidovém léčitelství se využívala při zažívacích problémech, nechutenství a jako kloktadlo. Též se používá při výrobě voňavek a jako přísada do koňaku. V Orientu ji používají k výrobě alkoholického nápoje.

U nás se dnes používá velmi zřídka, ale v západní části Evropy se díky silnému aroma používá do zeleninových salátů, jídel ze sýrů, při přípravě skopového masa a do marinád při nakládání divočiny, kdy se míchá s jalovcem, šalvějí a tymiánem.

Má osvěžující až chladnou povahu a hořkou chuť.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min