Rozmarýna



Obsah

Další posvátná bylina s tajemnými vlastnostmi. Řekové věřili, že bohové se těšili z věnce z rozmarýny více, než věnce ze zlata. Starověcí Římané zdobili rozmarýnou své bůžky a zasvětili ji bohyni Venuši. Ve středověku se věřilo, že zahání zlé duchy a nesměla chybět na žádné z důležitých životních událostí – křest, svatba a pohřeb. Nevěsty nosily věneček z rozmarýnu a teprve později byla nahrazena myrhou.

Tento vytrvalý keřík roste planě ve Středomoří, hlavně v Itálii, Jugoslávii a Řecku.

Používá se při přípravě mas, brambor, polévek, omáček k marinování divočiny, skopového a vepřového masa. Je neoddělitelnou součástí francouzské a italské kuchyně. Využívá se ale i ve voňavkářství, při výrobě různých kosmetických přípravků a vonných olejů, kolínské vody a mýdla.

Sušený rozmarýn je teplé povahy a má ostrou chuť, uvolňuje blokády a rozhýbává. Čerstvý rozmarýn má teplou povahu a hořkou chuť.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min