Rybí omáčka



Obsah

Tato tekutina, která vzniká fermentací ryb s mořskou solí je významným ochucovadlem v kuchyních Filipín, Kambodži, Thajska, Laosu, Vietnamu a Číny či Japonska. V Evropě měli svoji rybí omáčku staří Římané. Vyráběli ji z kvašených ryb a mořské soli a bylo to velmi luxusní zboží. Omáčka se míchala s vínem, octem, medem nebo vínem a říkalo se jí garum. Po zániku říše Římské zanikla i výroba omáčky, protože byla uvalena vysoká daň na sůl. Podobnou omáčku však dnes můžete koupit v oblasti Neapole a jmenuje se colatura di alici.

Rybí omáčka má slanou chuť a osvěžující až chladnou povahu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min