Saturejka



Obsah

Zatímco starověcí Římané ji znali od nepaměti, do střední Evropy se dostala až v 9. století. Tato jednoletá rostlinka má svůj domov ve Středomoří a Blízkém východě.

Čerstvá se používá na dochucení okurkového nebo zeleninové saláty. Přidává se až na konci vaření do bramborové polévky, pikantních omáček, ryb a do luštěninových jídel. Velmi zajímavé je ji kombinovat s tymiánem při kořenění kysaného zelí, nakládané zeleniny, hub a do různých nálevů a pikantního pečiva. Je oblíbeným kořením hlavně ve francouzské a anglické kuchyni. Používá se v potravinářském průmyslu a likérnictví.

Pokrmům dodává zajímavou chuť a jemnou ostrost, která podporuje chuť k jídlu a posiluje zažívání. Při dietách můžeš nahradit pepř.

Sušená saturejka je teplé povahy a má ostrou chuť. Uvolňuje stagnace.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min