Skořice



Obsah

Můžeme ji zařadit jako nejstarší koření světa, protože se o ní zmiňuje již ve svém bylináři císař Šen – nung pod názvem kwai. Ve starověkém Egyptě se využívala jako přísada ke kadidlu.

Skořice je sušená očištěná kůra větví stromů různých druhů skořicovníku. K nejkvalitnějším patří skořicovník pravý – cejlonský a skořicovník čínský – kassiový.

Používá se ke kořenění sladkých jídel, sladkého pečiva, zavařování ovoce a přípravě různých horkých nápojů. Vedle hřebíčku je skořice nejpoužívanějším kořením v likérnictví.

Tato skořice je teplé povahy a sladké chuti, vyživuje a zvlhčuje.

Skořice bílá

Pochází z malého stromu kanely bílé, která divoce roste na Antilách, Floridě a Bahamách. Povrch kůry je slabě oranžově žlutý, je ostré chuti a vůni připomínající hřebíček a muškát. Jako koření se používá v Americe a likérnictví.

Tato skořice je teplé povahy a sladké chuti, vyživuje a zvlhčuje.

Skořice hřebíčková

Pochází z kůry drobné jihoamerické dřeviny persey hřebíčkové, která roste v Brazílii. Je šedohnědá, uvnitř tmavší, je ostré chuti a vůní připomíná skořici a hřebíček. Tato skořice je horké povahy a ostré chuti, uvolňuje a zahřívá.

Skořice malabarská

Pochází z neočištěné kůry divoce rostoucích skořicovníků. Je tmavě hnědá až hnědočervené barvy, je křehčí, méně voní a má natrpklou chuť. Připravuje se z ní mletá skořice. Tato skořice je teplé povahy a sladké chuti, vyživuje a zvlhčuje.

Skořicový květ

Jsou to odkvetlé usušené květy skořicovníku čínského, které se hodně podobají hřebíčku. Mají příjemnou skořicovou vůni a chuť. Používá se jako jemné koření, při výrobě likérů a čokolád.

Květ skořice je neutrální až teplé povahy a sladké chuti, vyživuje a zvlhčuje.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min