Slunečnicový olej


Vyrábí se ze semínek slunečnice. Slunečnice pěstovali původně Indiáni v Americe. Po objevení Ameriky se slunečnice dostala do Evropy a v roce 1830 se na Ukrajině začala zpracovávat semena slunečnice na olej.

Ten, který se hodí na tepelnou úpravu, se vyrábí ze zvláštního druhu slunečnice, a proto si vždy dobře přečtěte informaci, zda je olej určený k tepelné úpravě. Tento olej pak má tepelnou odolnost 210°C. Slunečnicový olej, který je určen pro studenou kuchyni, má tepelnou odolnost pouze 110°C.

Slunečnicový olej, který je lisovaný za studena obsahuje nenasycené mastné kyseliny, lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Toto složení příznivě ovlivňuje nervový systém a podporuje látkovou výměnu.

Slunečnicový olej má sladkou chuť, jeho povaha je neutrální až chladná a podporuje činnost sleziny, žaludku a ledvin. Podporuje tvorbu tekutin v těle.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min