Sojová omáčka


Vyrábí se ze sójových bobů fermentovaných pomocí plísní společně s vodou a solí. Jako dochucovadlo se v Číně (a všeobecně v asijské kuchyni) používá již přes 2500 let. Obsahuje velké množství antioxidantů, je dobrou prevencí kardiovaskulárních onemocnění, čistí horko, detoxikuje, pomáhá při nechutenství. Do Evropy se dostala někdy v 17. Století, podobně jako další druhy koření. Kvalitní sójová omáčka neobsahuje žádná dochucovadla a zvýrazňovače chuti. Nejideálnější je používat Shoyu, která se vyrábí ze sójových bobů, drcené pražené pšenice, vody a soli pomocí fermentační kultury. Má krásnou tmavě hnědou chuť a hodí se na dochucování zeleniny, polévek a dalších jídel, které připravujete na asijský způsob. Další druh kvalitní sójové omáčky je Tamari. Je tmavší než Shoyu a vzniká při výrobě misa. Proto její chuť je mnohem výraznější. Je též bohatší na minerály a stopové prvky a slanější. Hodí též k přípravě jídel nebo sushi.

Při nadměrné konzumaci může tvořit hlen. Je slané a sladké chuti a chladné povahy.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min