Špenát



Obsah

Pochází z Iránu, Turkestánu a Afganistánu, byl pravděpodobně vyšlechtěn z palně rostoucího druhu. Ve Španělsku ho převzali z maurské kuchyně, kde byl znám již na přelomu 12. a 13. století.

Špenát je výživná listová zelenina a velmi bohatá na vitamin A. Dále pak obsahuje vitaminy řady B, C a D, draslík, vápník, a železo a vlákninu. Podporují krvetvorbu, činnost svalstva a srdce, ochraňují sliznice v těle.

Patří k zásaditým potravinám. Pro uchování vitamínů je nejlepší špenát podávat jako salát jemně posekaný a zakapaný citrónem. Pokud ho budeme vařit, tak ho nespařujeme, abychom nezničili obsah důležitých vitaminů a minerálů.

Špenát jde do dráhy sleziny a žaludku. Je osvěžující povahy a sladké chuti.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min