Šťovík



Obsah

Vyskytuje se v Evropě a severozápadu Afriky. V Asii je rozšířen přes Sibiř a Dálný východ do střední Asie až na území Číny a Mongolska až do Koreje a Tchaj-wan. Ale znají ho i v Indii, Pákistánu a Tibetu. V Himalájích se vyskytuje až do nadmořské výšky 4 000 m. Též se dostal do Austrálie a Severní a Jižní Ameriky. U nás se hojně vyskytuje hlavně v horských oblastech.

Obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, antrachinony, vitamin A, C, B1 a z minerálních látek pak draslík, vápník a železo.

List se užívá zevně jako kloktadlo při aftech.  Na jaře se listy používají do salátů a bývají i součástí jarní zelené polévky (syrovým listům díky vysokému obsahu šťavelanům byste se měli vyhýbat v těhotenství či při onemocnění dnou nebo při ledvinových kamenech, po tepelné úpravě negativní účinky nejsou známy). Sušený kořen pak má projímavé účinky.

Ovlivňuje dráhu jater a žlučníku. Má studenou povahu a kyselou chuť.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min