Třešně a višně


Není zcela jasné, kde je domovská oblast třešní a višní. Pravděpodobně to byla Čína, Malá Asie a Irán a odtud se šířily do Evropy. Druhá varianta je, že ji přivezli starověcí Římané ze svých výbojů z Malé Asie počátkem našeho letopočtu. Nejvíce planých forem třešní a višní nalezneme v Rusku u Kaspického a Černého moře, na Balkáně, Srbsku a Makedonii. Najdeme ji ale i na Kavkaze a v Africe.

Obsahují vitamin C, zinek, kyselinu listovou, vysoké množství vápníku, železa a draslíku. Snižují hladinu kyseliny močové, působí protizánětlivě, vhodné při artritidě, revmatismu. Pročistí střeva.

Běžně jako sušené nahrazovaly rozinky. Jedly se syrové nebo se sušily na zimu. Pokud budete třešně sušit doma, otrhejte je se stopkou, nechte je zaschnout a pak teprve vypeckujte, aby vám nevytekla cenná šťáva.

Třešně jsou chuti sladké a teplé povahy. Tonizují střed, rozptylují chlad.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min