Vodnice



Obsah

Brukev řepák - vodnice je nenáročná dvouletá rostlina připomínající ředkvičku. Bulvy jsou bílé, jenom část rostoucí nad povrchem země jsou načervenalé, nafialovělé nebo nazelenalé. Uvnitř jsou bulvy bílé. Chuťově připomíná ředkvičku a kedlubnu, dá se jíst syrová i tepelně upravená. Mladé bulvy vkládáme celé do vroucí, mírně osolené vody a vaříme je 20–30 minut. Větší a pozdnější vodnici vaříme 30–40 minut, rovněž buď ve vroucí osolené vodě, nebo ve vývaru. Vodnici je též možné rozmačkat, smíchat s máslem a smetanou, osolit, opepřit, přidat špetku muškátového květu a citronové šťávy a podávat jako přílohu podobně jako bramborovou kaši. Z horních listů se dělá špenát.

Obsahuje vitamin C, sirnou silici, steroly. Listy jsou skvělým zdrojem vitaminu A, C, K a kyseliny listové. Dále obsahují vápník a lutein. Listy mají antibakteriální účinky a bulva působí jako prevence při ateroskleróze.

Ovlivňuje dráhu plic a tlustého střeva. Má ostrou chuť a osvěžující povahu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min