Yzop



Obsah

Do střední Evropy ho přinesli Benediktýni, kteří je pěstovali ve svých zahradách. Jeho domovem je však jižní Evropa, západní a střední Asie. U nás ho můžeme vídat na zahradách jako medonosnou rostlinu. Nať se sklízí 2x do roka, vždy, když začíná kvést.

Hodně ho používaly naše babičky na kořenění polévek, luštěninových jídel a čerstvé lístky byly součástí různých salátů. Více znám je ve francouzské kuchyni. Používá se v likérnictví a v lékařství při výrobě léků na kašel a bronchitidu. V Orientu se listy yzopu nechávají kvasit a získává se z nich nápoj zvaný šerbet.

Sušený yzop je teplé povahy a ostré chuti, čerstvý je teplé povahy a hořké chuti.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min