Sardinková pomazánka

Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 2 lžíce másla
  • 2 sterilované okurky (na jemno nakrájené)
  • 1 cibule (na jemno nakrájená)
  • barevný pepř z mlýnku
  • špetka indického kari
  • špetka nerafinované soli
  • 2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě
  • 1/2 citronu
  • 2 lžíce bio rajčatového protlaku v tubě

Sardinková pomazánka




Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 2 lžíce másla
  • 2 sterilované okurky (na jemno nakrájené)
  • 1 cibule (na jemno nakrájená)
  • barevný pepř z mlýnku
  • špetka indického kari
  • špetka nerafinované soli
  • 2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě
  • 1/2 citronu
  • 2 lžíce bio rajčatového protlaku v tubě

Dnes si společně připravíme recept na sardinkovou pomazánku v elementu VODA - ZIMA (17 listopad – 27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Pro milovníky sardinek je tato pomazánka opravdu výživnou alternativou zdravé snídaně. Sardinky jsou reprezentantem zdravé živočišné bílkoviny a navíc obsahují velmi zdravé „promazávací“ omega-3 oleje. Díky drobným kůstkám, s nimiž je konzumujeme, jsou navíc potravinou plnou vápníku.

A vzhledem k tomu, že jsou sardinky velmi malé rybičky, je obsah škodlivin z moře a těžkých kovů, ve srovnání s velkými rybami, nízký (naopak tuňáka z tohoto důvodu – zvláště dětem, těhotným a kojícím ženám - nedoporučuji).

Tak pojďme vařit!

Na 2-4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • špetka kurkumy

ZEMĚ

  • 2 lžíce másla
  • 2 sterilované okurky (na jemno nakrájené)

KOV

  • 1 cibule (na jemno nakrájená)
  • barevný pepř z mlýnku
  • špetka indického kari

VODA

  • špetka nerafinované soli
  • 2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě

DŘEVO

  • ½ citronu
  • 2 lžíce bio rajčatového protlaku v tubě
Zima_Sardinková pomazánka (003)

Postup:

  • Sardinky zbavíme šťávy a spolu s máslem je dáme do misky.
  • Přidáme indické kari, trochu namletého barevného pepře, špetku soli a kurkumy.
  • Přikápneme citron a přidáme rajčatový protlak.
  • Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  • Zamícháme nasekanou cibulku a na kostičky nakrájenou okurku.
  • Pomazánku konzumujeme s domácím kváskovým chlebem a s čerstvou zeleninou, nejlépe s kousky mrkve.

Můj tip:

Sardinky kupujte vždy naložené ve vlastní šťávě, nikdy ne v oleji. Jednat tyto oleje nebývají lisované za studena a navíc se v nich rozpouští omega-3, které jsou v sardinkách obsažené. Takže když olej vylijeme (což je vhodné – neznáme jeho kvalitu), ztratíme tak cenné omega-3 mastné kyseliny.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst

Zobrazit Článek

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst
6 min

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)
4 min