Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami

Co potřebujete

  • 1 šálek quinoy (suché)
  • 2 šálky vody
  • 2 rajčata, nakrájená na kostky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 plechovka kukuřice, odklopená a sceděná
  • 1 středně velká cuketa, nakrájená na kostky
  • Čerstvá máta
  • Čerstvé bylinky (např. petržel, koriandr)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami




Co potřebujete

  • 1 šálek quinoy (suché)
  • 2 šálky vody
  • 2 rajčata, nakrájená na kostky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 plechovka kukuřice, odklopená a sceděná
  • 1 středně velká cuketa, nakrájená na kostky
  • Čerstvá máta
  • Čerstvé bylinky (např. petržel, koriandr)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Dnes si připravíme teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami, ale nejdříve si řekneme něco o quinoi.

Quinoa

Quinoa (merlík čilský) je jednou z oblíbených bezlepkových obilovin, která se považuje za superpotravinu díky svým výživovým vlastnostem. Původně pochází z pohoří And, Bolívie, Peru a Chile, kde byla známa již před 5 000 lety. V řeči starých Inků se nazývala „matka zrn“. S kolonizací vymizela a teprve v 70. letech minulého století se začala opět pěstovat nejenom v Jižní Americe, ale i v Evropě, a to hlavně díky zdravé výživě a jejímu využití ve veganské stravě či vegetariánské stravě (díky vysokému obsahu bílkovin).

Semena jsou skvělým zdrojem vitaminů řady B, beta-karotenu, vitaminu C, obsahuje 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů a asi 9 % tuků. Díky jejímu nízkému glykemickému indexu je vhodnou potravinou pro diabetiky.

Z pohledu TCM má neutrální povahu a hořkou chuť, podporuje činnost srdce a tenkého střeva.

 

A nyní se již pojďme pustit do vaření.

Co budeme potřebovat:

  • 1 šálek quinoy (suché)
  • 2 šálky vody
  • 2 rajčata, nakrájená na kostky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 plechovka kukuřice, odklopená a sceděná
  • 1 středně velká cuketa, nakrájená na kostky
  • Čerstvá máta
  • Čerstvé bylinky (např. petržel, koriandr)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
Fresh,Quinoa,Tabbouleh,Salad,With,Tomatoes,And,Cucumbers

Jak na to:

  • Quinou několikrát důkladně properte horkou vodou a nechte okapat. Dejte ji do osolené vroucí vody, vařte asi 15 minut a pak ji pod pokličkou nechte ještě asi 5 minut dojít. Přesný návod je na obale.
  • Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
  • Přidejte nakrájenou cuketu a papriku a lehce orestujte, zelenina by měla lehce zezlátnout, ale zůstat stále křupavá.
  • Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a kukuřici, kterou jste si před tím zbavili nálevu.
  • Osolte a opepřete a restujte dalších 5 minut.
  • Vychladlou quinou přendejte do misky, přidejte orestovanou zeleninu a promíchejte.
  • V malé misce smíchejte zbylý olivový olej, balzamikový ocet, šťávu z citronu, čerstvou, nadrobno nakrájenou mátu a bylinky.
  • Dresing jemně promíchejte s připravenou quinoou se zeleninou, aby se všechny chutě propojily.
  • Salát můžete servírovat jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu či rybě.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst

Zobrazit Článek

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst
6 min

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)
4 min