Fermentované ovesné lívanečky s dipem

Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry
  • 1 lžíce panely do těsta a 1 lžíce medu do tvarohu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • přepuštěné máslo na smažení
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 100 g bio ovesných vloček (10 lžic)
  • špetka nerafinované soli
  • 200 ml domácího nebo kupovaného kefíru
  • 100 g bio tvarohu
  • hrstka bobulového ovoce (čerstvého nebo mraženého)

Fermentované ovesné lívanečky s dipem




Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry
  • 1 lžíce panely do těsta a 1 lžíce medu do tvarohu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • přepuštěné máslo na smažení
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 100 g bio ovesných vloček (10 lžic)
  • špetka nerafinované soli
  • 200 ml domácího nebo kupovaného kefíru
  • 100 g bio tvarohu
  • hrstka bobulového ovoce (čerstvého nebo mraženého)

Dnes si společně připravíme recept na fermentované ovesné lívanečky s dipem v elementu DŘEVO – JARO (14. února–26. dubna).

Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Lívanečky jsou jemné a nadýchané a pro vysoký obsah bílkoviny výborně sytí. Ovesné vločky jsou nakvašené kefírem, a kromě toho k nim můžeme podávat tvarohový krém, díky tomu dosáhneme dobrého sytícího efektu. Jsou proto doporučitelnou snídaní, obědem nebo večeří pro pomalé i rychlé spalovače.

Tak pojďme vařit!

Na 2 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry

ZEMĚ

  • 1 lžíce panely do těsta a 1 lžíce medu do tvarohu
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • přepuštěné máslo na smažení
  • 200 ml domácího kokosového mléka

KOV

  • 100 g bio ovesných vloček (10 lžic)

VODA

  • špetka nerafinované soli

DŘEVO

  • 200 ml domácího nebo kupovaného kefíru
  • 100 g bio tvarohu
  • hrstka bobulového ovoce (čerstvého nebo mraženého)
Recepty jaro_Fermentovan ovesn lvaneky s dipem (002)

Postup:

Příprava těsta na fermentaci:

  • Vločky nasypeme do větší mísy.
  • Zalijeme kefírem a kokosovým mlékem a dobře promícháme.
  • Měla by vzniknout hustá kašovitá hmota, je-li řidší, přisypeme ještě vločky.
  • Mísu přikryjeme utěrkou.
  • Necháme fermentovat přes noc, minimálně 12 hodin.

Druhý den ráno:

  • Druhý den přidáme citronovou kůru, panelu, skořici a špetku soli.
  • Přisypeme jedlou sodu a těsto dobře promícháme.
  • Necháme 15 minut odpočinout.
  • V lívanečníku rozehřejeme trochu přepuštěného másla.
  • Lžící nabíráme těsto a tvoříme lívanečky.
  • Smažíme z obou stran dozlatova.
  • Při servírování lívanečky ozdobíme našlehaným tvarohem s bobulovým ovocem, přislazeným trochou medu.

Můj tip:

Máte-li na lívanečkách domácí marmeládu nebo povidla, nejsem proti, ale doporučuji přidat více tvarohového krému pro lepší stabilizaci hladiny krevního cukru.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Čokoládová Quinoa s višněmi

Zobrazit Recept

Čokoládová Quinoa s višněmi
60 min

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem

Zobrazit Článek

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem
3 min