Čokoládová Quinoa s višněmi

Co potřebujete

  • 2 lžičky raw kakaa
  • 2 čtverečky hořké čokolády
  • 100 g quinoy
  • 150 ml domácího kokosového mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka skořice
  • 2 lžičky medu
  • hrst mandlí (přes noc namočíme se špetkou soli)
  • 1 plátek čerstvého zázvoru
  • špetka nerafinované soli
  • voda
  • 150 ml probiotik (Tibi kefír pro vegany, mléčný kefír pro ostatní)
  • 1/2 citronu
  • hrst čerstvých nebo mražených višní

Čokoládová Quinoa s višněmi




Co potřebujete

  • 2 lžičky raw kakaa
  • 2 čtverečky hořké čokolády
  • 100 g quinoy
  • 150 ml domácího kokosového mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka skořice
  • 2 lžičky medu
  • hrst mandlí (přes noc namočíme se špetkou soli)
  • 1 plátek čerstvého zázvoru
  • špetka nerafinované soli
  • voda
  • 150 ml probiotik (Tibi kefír pro vegany, mléčný kefír pro ostatní)
  • 1/2 citronu
  • hrst čerstvých nebo mražených višní

Dnes si společně připravíme recept na čokoládovou quinou s višněmi, veganskou snídani pro pomalé spalovače (sacharidové typy) a pro smíšené metabolické typy v elementu OHEŇ – LÉTO (17. květen – 27. červenec).

Léto je dynamické roční období plné radosti, sluneční energie, pohybu a světla. To vše přináší radost, která je hybnou silou zdravého srdce. Element OHEŇ symbolizuje ohnivou povahu mládí. Oheň znamená duševní vývoj, inspiraci, zvědavost, zájem a učení. Elementu OHEŇ se přiřazují orgány Srdce a Tenké střevo, červená barva, bioklimatický faktor horko a hořká chuť. Srdce je jinový orgán, kontroluje cévy, jazyk, vyjadřování a řeč. Srdce je nazýváno císařem mezi orgány, vnímá pozitivní i negativní vlivy, které se odehrávají v jiných orgánech. Jazyk je místem, kde se tyto změny projeví. Proto hraje diagnostika jazyka v TCM velkou roli.

Strava v létě musí splňovat tyto dva důležité úkoly:

  1. Ochlazovat (zvlášť v horkých dnech)
  2. Napomáhat tvorbě tělních tekutin, tedy nesmí mít vysoušecí charakter

Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Quinoa je bezlepková pseudoobilovina, která je díky své hořké chuti přiřazována k letnímu elementu ohně. Hořká chuť v přiměřeném množství harmonizuje srdce. Protože quinoa je relativně vydatným zdrojem bílkovin a dobře stabilizuje hladinu krevního cukru, výborně se hodí pro snídaňové kaše. Pokud si tuto kaši oblíbíte, doporučuji mít quinou v lednici navařenou do zásoby. Ráno jen ohřejete v kokosovém mléce a přidáte další ingredience.

 

Tak pojďme vařit!

Na 2 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 2 lžičky raw kakaa
  • 2 čtverečky hořké čokolády
  • 100 g quinoy

ZEMĚ

  • 150 ml domácího kokosového mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka skořice
  • 2 lžičky medu
  • hrst mandlí (přes noc namočíme se špetkou soli)

KOV

  • 1 plátek čerstvého zázvoru

VODA

  • špetka nerafinované soli
  • voda

DŘEVO

  • 150 ml probiotik (Tibi kefír pro vegany, mléčný kefír pro ostatní)
  • ½ citronu
  • hrst čerstvých nebo mražených višní
cokoladova-quinoa-s-visnemi

Postup:

Příprava fermentované quinoy:

Quinou dáme do misky, zalijeme vodou, mícháme, až se tvoří pěna.

Pěnu slijeme, quinou zalijeme čerstvou vodou a opět mícháme. Tento postup opakujeme tak dlouho, až se žádná pěna netvoří.

Potom opět zalijeme horkou vodou, přidáme probiotika a necháme 24 hodin namáčet.

Přebytečnou vodu na konci namáčení slijeme.

Nafermentovanou quinou stačí zalít vodou v poměru 1 : 2, velmi krátce (5–10 minut) nechat dojít.

Je vhodné si navařit quinoy více, uložit do krabičky s víčkem a skladovat v lednici. Tak je quinoa stále po ruce k přípravě rychlé snídaně.

Příprava čokoládové quinoy:

Nafermentovanou a předem uvařenou quinou dáme do malého hrnce a zalijeme kokosovým mlékem.

Podle potřeby můžeme přidat i trochu vody.

Přidáme plátek zázvoru a quinou rozvaříme na kaši.

Do vlhké, rozvařené quinoy zamícháme med a nastrouhaný kokos.

Přidáme skořici, špetku soli a pár kapek citronové šťávy.

Zamícháme nepražené kakao.

Quinou servírujeme do misek, ozdobíme višněmi a posypeme nasekanými mandlemi a kousky hořké čokolády.

Dobrou chuť!

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví