Čemu se vyvarovat v těhotenství z pohledu čínské medicíny

Výživa a vaření podle pěti elementů vychází z principů TCM. V Tradiční čínské medicíně je jídlo součástí terapie vedle akupunktury, bylinek, cvičení Qi gong a Tai chi. Ve staré Číně byl lékař tak dlouho placen, pokud byl pacient zdráv, což znamenalo, že jeho rady jsou správné a přispívají ke zdraví pacienta. To je velmi odlišná filozofie od západní medicíny.
ZÁKLADEM ZDRAVÍ PODLE TCM JE ROVNOVÁHA
NEROVNOVÁHA = NEMOC
V deseti bodech si shrneme hlavní pilíře pětielementové kuchyně:
Výhradně kvalitní potraviny mohou léčit a jsou zdrojem postnatální energie. Potraviny bez živin a průmyslově upravené jsou potraviny bez životní čchi. Vařit pětielementově z nevýživných potravin by nás ke zdraví neposunulo.
V pětielementové kuchyni není rozdělení potravin na zdravé a nezdravé. Pracuje pouze s pojmy kvalita a množství. Kvalitu potravin nadřazuje nad množství. Např. konzumaci masa a její přínos pro zdraví vidí v umírněné konzumaci, ale za to v té nejvyšší dostupné kvalitě.
Sezonnost a regionálnost je důležitou podmínkou při výběru potravin, která nám pomůže udržet kvalitu, čerstvost a vaření v souladu s přírodními rytmy.
Zelenina je základní ingrediencí pětielementové kuchyně. Je zdrojem obrovského množství mikroživin, vlákniny a přispívá k acidobazické rovnováze. Protože kořenová zelenina je termicky neutrální a chuťově patří do sladké chutě, je vhodná po celý rok. Ostatní druhy zeleniny vybíráme podle ročního období.
I v pětielementové kuchyni jsou bílkoviny v každé porci základní podmínkou toho, aby pokrm dostatečně sytil. Dostatečná sytost pokrmů zabraňuje přejídání.
Pětielementová kuchyně upozorňuje na silně zchlazující účinek mléčných výrobků, což při jejich nadměrné konzumaci vede k oslabení středu-trávení (slezině a žaludku). Oslabené trávení představuje neschopnost těla vyrobit dostatek životní čchi z jídla, což je cesta k předčasnému stárnutí, ale také k nadváze. Lidé s převahou jinu v těle by měli konzumaci mléčných výrobků omezit na minimum.
Pětielementová kuchyně není příznivcem suchých chlebových pokrmů, protože podobně jako mléčné výrobky oslabují a zatěžují trávení. Proto doporučuje pečivo vyměnit za fermentované obilniny, nejlépe bezlepkové. Teplé obilné snídaně z fermentovaných obilnin, místo chlebových snídaní, jsou cestou ke zdravému a silnému trávení.
Pravidelnost v jídle je dalším důležitým pravidlem pětielementové kuchyně, protože přispívá ke zdravému trávení. Snídat, obědvat i večeřet ve stejný čas umožňuje trávicímu traktu si dostatečně odpočinout a zregenerovat se, a o to kvalitněji konzumovaný pokrm trávit.
Bylinky a koření jsou v pětielementové kuchyni něčím výjimečným. Mají velký živinový a ozdravný potenciál a pro svůj termický a chuťový účinek se dají využít pro dosažení léčivé rovnováhy.
Pro pětielementovou kuchyni jsou šetrně tepelně upravené pokrmy absolutní prioritou. Jedině z teplého zdravého pokrmu může tělo vytvořit dostatek životní (postnatální) energie, která šetří energii vrozenou (prenatální) a chrání její vyčerpávání. Obilné fermentované kaše s ovocem a namočenými ořechy a semeny, pětielementové zeleninové polévky a jídla z jedné pánve nebo hrnce, to jsou ty správné pokrmy pro dlouhověkost.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.