Dhal z červené čočky

Co potřebujete

  • 250 g červené čočky
  • 1 větší cibule
  • 1/2 zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 3 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky koření garam masala
  • chilli
  • sůl
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • olej
  • 150 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • kokosové mléko (není nutné)
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Dhal z červené čočky




Co potřebujete

  • 250 g červené čočky
  • 1 větší cibule
  • 1/2 zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 3 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky koření garam masala
  • chilli
  • sůl
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • olej
  • 150 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • kokosové mléko (není nutné)
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Indie je zemí tisíců vůní, chutí a barev. Zároveň je domovem jógy, meditace a ajurvédy. Místem, kam se jezdí za poznáním sebe sama, za zklidněním a načerpáním nové životní energie. I když se mnohým z vás nepodaří do této exotické země vycestovat, můžete si ji přičarovat do vaší kuchyně a provonět svoji domácnost pokrmem, jehož základem je červená čočka.

Dhal je typickým jídlem indické kuchyně a jedná se vlastně o luštěninové jídlo z jednoho hrnce. Získá si vás nejen jednoduchostí přípravy, ale především výbornou chutí a aromatickou vůní. V naší domácnosti už dlouho patří mezi oblíbená jídla u vegetariánů i skalních „masožravců“.

Červenou čočku, která je základní ingrediencí, není potřeba namáčet, tak jako to známe u jiných luštěnin a je rychle uvařená do měkka. Pokud vás tedy přepadne chuť na něco exotického, můžete se pustit do přípravy třeba hned. Celková příprava vám zabere jen něco kolem půl hodiny.

Ve své rodné zemi určitě voní čerstvým a originálním kořením, zázvorem a koriandrem, ale ani u nás si nemusíte zoufat. Většinu surovin zaručeně máte v zásobách a ty, které si kvůli dhalu pořídíte, se u vás určitě nastálo zabydlí. Tohle jídlo si totiž musíte zamilovat.

Jak na to?

  • Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku.
  • Přidáme nastrouhaný zázvor a najemno nasekaný česnek.
  • Krátce orestujeme a zasypeme kořením. 
  • Po uvolnění vůní nalijeme rajčata a krátce podusíme.
  • Přidáme propláchnutou čočku, zalijeme vodou nebo vývarem a za občasného míchání vaříme asi 15 minut do změknutí čočky.
  • Nakonec dochutíme citrónovou šťávou, solí, chilli a dozdobíme nasekaným čerstvým koriandrem.
Dhal z červené čočky

Hotový dhal podáváme s vařenou rýží. U nás už několik let vede jasmínová, připravená v rýžovaru.

Tip navíc:

Pro zjemnění chuti je možné ke konci přidat 2 až 3 lžíce kokosového mléka.

 

Dobrou chuť!

Tak co? Dýchla na vás vůně dálek?

Vždyť i Dalajláma radí:

„Jednou za rok vyjeďte někam, kde jste ještě nebyli.“

Proč to nezkusit třeba v kuchyni :). 

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Čokoládová Quinoa s višněmi

Zobrazit Recept

Čokoládová Quinoa s višněmi
60 min

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem

Zobrazit Článek

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem
3 min