Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
Indie je zemí tisíců vůní, chutí a barev. Zároveň je domovem jógy, meditace a ajurvédy. Místem, kam se jezdí za poznáním sebe sama, za zklidněním a načerpáním nové životní energie. I když se mnohým z vás nepodaří do této exotické země vycestovat, můžete si ji přičarovat do vaší kuchyně a provonět svoji domácnost pokrmem, jehož základem je červená čočka.
Dhal je typickým jídlem indické kuchyně a jedná se vlastně o luštěninové jídlo z jednoho hrnce. Získá si vás nejen jednoduchostí přípravy, ale především výbornou chutí a aromatickou vůní. V naší domácnosti už dlouho patří mezi oblíbená jídla u vegetariánů i skalních „masožravců“.
Červenou čočku, která je základní ingrediencí, není potřeba namáčet, tak jako to známe u jiných luštěnin a je rychle uvařená do měkka. Pokud vás tedy přepadne chuť na něco exotického, můžete se pustit do přípravy třeba hned. Celková příprava vám zabere jen něco kolem půl hodiny.
Ve své rodné zemi určitě voní čerstvým a originálním kořením, zázvorem a koriandrem, ale ani u nás si nemusíte zoufat. Většinu surovin zaručeně máte v zásobách a ty, které si kvůli dhalu pořídíte, se u vás určitě nastálo zabydlí. Tohle jídlo si totiž musíte zamilovat.
Hotový dhal podáváme s vařenou rýží. U nás už několik let vede jasmínová, připravená v rýžovaru.
Pro zjemnění chuti je možné ke konci přidat 2 až 3 lžíce kokosového mléka.
Dobrou chuť!
Tak co? Dýchla na vás vůně dálek?
Vždyť i Dalajláma radí:
„Jednou za rok vyjeďte někam, kde jste ještě nebyli.“
Proč to nezkusit třeba v kuchyni :).