Hovězí domácí karbanátky s pečenou zeleninou

Co potřebujete

  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 1/2 kg mletého bio hovězího masa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • barevný pepř z mlýnku
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu
  • svazek petrželky

Hovězí domácí karbanátky s pečenou zeleninou




Co potřebujete

  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 1/2 kg mletého bio hovězího masa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • barevný pepř z mlýnku
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu
  • svazek petrželky

Dnes si společně připravíme recept na domácí hovězí karbanátky v elementu VODA – ZIMA (17. listopad–27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

U nás doma se jí maso střídmě, přesto tento pokrm patří k velmi oblíbeným. Výborně sytí a skvěle chutná třeba v doprovodu s pickles. Tyto karbanátky plné masa milují i děti, zvláště s bramborovou kaší a mrkvovo-jablečným salátem.

Tak pojďme vařit!

Na 4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

1 lžička kurkumy

4 lžíce pohankové mouky

ZEMĚ

½ kg mletého bio hovězího masa

4 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

4 lžíce ovesných vloček

1 lžíce sušené majoránky

1 lžíce sušeného tymiánu

1 lžíce sušeného rozmarýnu

barevný pepř z mlýnku

VODA

nerafinovaná sůl

DŘEVO

½ citronu

svazek petrželky

Zima_Hovz domc karbantky s peenou zeleninou (002)

Postup:

Příprava vloček:

  • Vločky dáme do misky, přelijeme vodou v poměru 1 : 2 a necháme je přes noc nabobtnat.

Příprava karbanátků:

  • Mleté hovězí maso dáme do mísy a promícháme s namočenými vločkami.
  • Přidáme majoránku, tymián a rozmarýn, opepříme a hojně osolíme.
  • Přikápneme citronovou šťávu.
  • Přidáme na jemno nasekanou petrželku.
  • Přisypeme kurkumu.
  • Maso dobře prohněteme a tvoříme malé karbanátky.
  • Karbanátky zlehka obalíme v pohankové mouce.
  • Rozmístíme na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Karbanátky zakápneme olivovým olejem a opepříme.
  • Pečeme při 170 °C dokřupava.
  • V polovině pečení karbanátky otočíme.

Můj tip:

V létě jsou karbanátky vynikající s čerstvými bylinkami. Dejte jich dvakrát tolik než sušených. Dostatek bylinek se postará o kvalitní trávení masa. A také se k nim v letním období skvěle hodí například svěží rajčatový salát.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
  • Petra Herdová Avatar
    Petra Herdová

    Dobrý den, v receptu mi chybí pečená zelenina. Která je vhodná a konkrétní postup jak ji připravit? Děkuji. Péťa

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka

Zobrazit Článek

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka
6 min