Mleté hovězí na mrkvi s bylinkami


Dnes si společně připravíme recept na mleté hovězí na mrkvi s bylinkami v elementu ZEMĚ ( 28. červenec – 18. srpen).

Typickým projevem elementu země je babí léto – období sklizně a hojnosti. Země je nejdůležitějším a spojovacím elementem. Představuje střed, vyživující a vyrovnávající element, který nás doprovází celý rok a spojuje všechna roční období (všechny elementy). Nerovnováha tohoto elementu znamená nerovnováhu všech ostatních elementů. Elementu země se přiřazují orgány Slezina, Žaludek a Slinivka, žlutá barva, vlhko a sladká chuť. Orgány země mají za úkol přeměnit potravu na Qi – zdroj postnatální energie.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tak pojďme vařit!

Co budeme potřebovat na 4 porce:

OHEŇ

  • ½ lžičky kurkumy
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, majoránka, bazalka)

ZEMĚ

  • ½ kg mletého bio hovězího masa
  • 4 velké mrkve
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu

VODA

  • nerafinovaná sůl

DŘEVO

  • ½ citrónu
  • 400 g bio rajčat z plechovky
Fresh,Raw,Mince,,Minced,Beef,,Ground,Meat,With,Herbs,And

Jak na to?

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Na mírně zahřátou pánev nalijeme 2 lžíce olivového oleje. Olej necháme velmi krátce zahřát a přidáme hovězí maso. Maso restujeme tak dlouho, až změní barvu na světlou a pustí tuk.

Poté vmícháme nakrájenu mrkev, přidáme sušené bylinky a osolíme. Přikápneme šťávu z citrónu a vmícháme rajčata z plechovky. Necháme krátce probublat.

Přisypeme kurkumu a na jemno nasekané čerstvé bylinky.

Jemně osladíme medem, opepříme a podle chuti dosolíme.

Sliced,Root,Vegetables,And,Garlic,In,A,Frying,Pan

Můj tip:

Do dušeného mletého masa můžete zamíchat hrst např. nafermentovaného kamutu nebo jiné nafermentované obiloviny, kterou máte právě po ruce.

K tomuto pokrmuje výborné kysané zelí, nebo pickles.

Dobrou chuť!

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Quinoový salát s dýní a mandlemi

Zobrazit Recept

Quinoový salát s dýní a mandlemi
60 min

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou

Zobrazit Recept

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou
60 min

Domácí zeleninové chipsy

Zobrazit Recept

Domácí zeleninové chipsy
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky

Zobrazit Článek

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky
4 min