Pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem

Co potřebujete

  • 4 velké červené nebo žluté papriky
  • 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 1/4 šálku piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Šťávu z 1 citronu

Pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem




Co potřebujete

  • 4 velké červené nebo žluté papriky
  • 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 1/4 šálku piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Šťávu z 1 citronu

Dnes jsme si pro vás připravili recept na pečené papriky plněné rýží s bazalkovým pestem. Pokud tedy hledáte chutný a výživný pokrm, který zaujme svou jednoduchostí a přitom oslní svou chutí, tento recept na pečené papriky plněné rýží a bazalkovým pestem je přesně pro vás.

Plněné papriky jsou klasikou, která nikdy neomrzí a s bazalkovým pestem dostávají zcela nový rozměr. Tento recept je velice snadný na přípravu a jistě se stane jedním z vašich oblíbených jídel připravovaných k obědu nebo k večeři.

Ještě než se pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o paprikách.

Papriky

Pochází ze Střední Ameriky. K nám přišly z Turecka a pak přes Španělsko z Ameriky. Dnes se pěstují téměř po celém světě.

Mají vysoký obsah vitaminů A, B6, C, E a zinku. Zelené papriky dokonce obsahují 2× více vitaminu C než citrusy a červené papriky ho obsahují dokonce 3× více. Pomáhají při poruchách prokrvování, posilují srdce a krevní oběh, aktivují látkovou výměnu a metabolismus bílkovin.

Z pohledu TCM mají sladkou chuť a mírně teplou povahu. Posilují Žaludek, zlepšují chuť k jídlu, jsou vhodné při rakovině prostaty a děložního čípku i jako prevence.

A nyní se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

Na pečené papriky:

  • 4 velké červené nebo žluté papriky
  • 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Na bazalkové pesto:

  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 1/4 šálku piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Šťávu z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
pecena-paprika-plnena-ryzi

Jak na to:

Předehřejte troubu na 200 °C.

Z papriky odkrojte vrchní část (tu nevyhazujte a pečte společně) a odstraňte semínka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, řeznou stranou nahoru. Pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou měkké.

Zatímco se papriky pečou, v hrnci zahřejte 1 lžíci olivového oleje na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezesklovatí.

Přidejte rýži a míchejte tak, aby veškerý tuk obalil zrníčka rýže. Počkejte, až rýže lehce zezlátne. Poté rýži zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte pod pokličkou asi 15 minut, dokud rýže není měkká a neabsorbuje veškerou tekutinu.

V mixéru nebo kuchyňském robotu mezitím smíchejte bazalku, piniové oříšky, parmezán, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Pomalu přidávejte olivový olej, dokud není pesto hladké a dobře promíchané.

Uvařenou rýži smíchejte s bazalkovým pestem. Podle chuti osolte a opepřete. Naplňte každou pečenou papriku směsí rýže a pesta.

Naplněné papriky vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nejsou všechny chutě dobře propojené a vrch lehce zlatavý.

Podávejte ještě teplé.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Zapečené brambory se zeleninou, bylinkami a sýrem

Zobrazit Recept

Zapečené brambory se zeleninou, bylinkami a sýrem
3 min
60 min

Pečené kuře s kořenovou zeleninou a tymiánem

Zobrazit Recept

Pečené kuře s kořenovou zeleninou a tymiánem
2 min
do 2 hodin

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Zobrazit Recept

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem
2 min
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zázračná kombucha: houba v čaji, nebo je to jinak? – 1. díl

Zobrazit Článek

Zázračná kombucha: houba v čaji, nebo je to jinak? – 1. díl
4 min

Jak zmírnit alergické reakce přirozenou cestou

Zobrazit Článek

Jak zmírnit alergické reakce přirozenou cestou
5 min