Pomerančové kuře – orange chicken

Co potřebujete

  • 500 g kuřecích prsních plátků
  • sůl
  • 2 lžíce rýžového vína Shaoxing (koupíte v asijských obchodec)
  • 1 lžičku granulovaného vepřového vývaru Knorr (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • jedlá soda
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • pepř
  • 120 ml perlivé vody
  • 1 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • šťáva z 1 - 1,5 pomeranče
  • 1 lžička nadrobno nakrájené pomerančové kůry
  • 50 ml rýžového octa
  • 40 ml světlé sójové omáčky
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 50 ml vody
  • sezam
  • jarní cibulka

Pomerančové kuře – orange chicken




Co potřebujete

  • 500 g kuřecích prsních plátků
  • sůl
  • 2 lžíce rýžového vína Shaoxing (koupíte v asijských obchodec)
  • 1 lžičku granulovaného vepřového vývaru Knorr (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • jedlá soda
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • pepř
  • 120 ml perlivé vody
  • 1 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • šťáva z 1 - 1,5 pomeranče
  • 1 lžička nadrobno nakrájené pomerančové kůry
  • 50 ml rýžového octa
  • 40 ml světlé sójové omáčky
  • 2 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 50 ml vody
  • sezam
  • jarní cibulka

Dnes se opět podíváme do Asie. Tedy samozřejmě jen obrazně, a to prostřednictvím našeho úžasně aromatického receptu, který voní po pomerančích a v naší domácnosti má své čestné místo jako řada dalších asijských jídel. Už jen název lechtá naše chuťové buňky a pokud si ho budete chtít prožít dokonale stylově, odložte příbor a připravte si čínské hůlky 😊.

Pomerančové kuře (orange chicken) najdete v nabídce mnoha asijských bister, ale pokud se vám zrovna nechce jít do restaurace a zároveň chcete mít pod kontrolou všechny ingredience, přepálené tuky a především čerstvé maso, nebojte se do vaření pustit doma. Příprava není náročná a zabere vám zhruba hodinu.

Pomerančové kuře má své kořeny v čínské provincii Hunan, která se nachází v čínském vnitrozemí, na jižním břehu středního toku Jang-c’-ťiang. Teď trochu odbočím. Co se vám objeví před očima, když se řekne Avatar? Myslím, že kromě úplně odlišné civilizace určitě i překrásná a podmanivá příroda. A věděli jste, že producent filmu, který tento film točil, si tuto fascinující přírodu nevymyslel? Je to tak, nechal se inspirovat několika národními parky v Číně, např. Zhangjiajie, který se nachází právě v provincii Hunan. Teď tedy víme, že tam mají nejen pohádkovou přírodu, ale i skvělé jídlo.

Co budeme potřebovat na 4 porce:

Maso na naložení (cca ½ hodiny předem)

500 g kuřecích prsních řízků

2 špetky soli

2 lžíce rýžového vína Shaoxing (koupíte v asijských obchodech)

1 lžičku granulovaného vepřového vývaru Knorr (nemusí být)

2 lžíce oleje

jedlou sodu (na špičku nože)

 

Těstíčko na obalení

120 g hladké mouky

40 g kukuřičného škrobu

2 špetky soli

1 špetka pepře

1 špetka jedlé sody

120 ml perlivé vody

1 vejce

 

Omáčka

trocha oleje na pánev

70 g třtinového cukru

2–3 stroužky česneku

2 cm zázvoru

šťáva z 1–1 ½ pomeranče

1 lžička nadrobno nakrájené pomerančové kůry

50 ml rýžového octa

40 ml světlé sójové omáčky

2 lžičky tmavé sójové omáčky

2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 50 ml vody (na zahuštění)

 

Na ozdobu

bílý sezam opražený nasucho na pánvi

posekaná jarní cibulka

plátek pomeranče

Čím začít?

  • Kuřecí maso si nakrájejte na kostičky ve velikosti zhruba 2,5 × 2,5 cm, aby z nich byla příjemná sousta. Počítejte s tím, že těstíčkem ještě nabydou.
  • V míse maso osolte, opepřete, přidejte špetičku jedlé sody, lžičku granulovaného vývaru, rýžového vína Shaoxing a olej.
  • Ručně promněte a dejte zhruba na půl hodiny do ledničky.

Nejen na ozdobu, ale i pro vůni je potřeba nachystat si opražený sezam. Nechte rozpálit pánvičku a sezam míchejte tak dlouho, až změní barvu do světle hnědé. Příprava je jednoduchá, pouze si dejte pozor, aby se nespálil a nenechávejte ho na pánvi po upražení.

Příprava těstíčka:

  • Do misky si připravte hladkou mouku, kukuřičný škrob, sůl, pepř a zamíchejte.
  • Doprostřed si rozklepněte jedno vajíčko a přilijte perlivou vodu. Ta dodává těstíčku tu správnou nadýchanost.
  • Vše promíchejte, aby těsto bylo hladké a bez žmolků.
  • Nechte odležet.

Teď přišel ten správný čas na maso, které budeme trochu neobvykle smažit ve dvou fázích. Zajistíme si tak neodolatelně šťavnaté maso v křupavém těstíčku.

  • Marinované maso vmíchejte do těsta tak, aby každý kousek byl dobře obalený.

  • Ve větší pánvi nebo hrnci si rozpalte větší množství oleje a kuřecí kousky vkládejte tak, aby se neslepily k sobě.
  • V první fázi smažte do světle zlata a vyndejte na talíř vystlaný papírovým ubrouskem.
  • Po usmažení všech kousků celý proces opakujte. Ovšem tentokrát už by mělo těstíčko nabrat tmavší barvu.

Hotové kuřecí kousky nechte odstát a rovnou se pusťte do omáčky.

Tasty,Orange,Chicken,Closeup,On,A,Plate,On,The,Table.

Pomerančová omáčka:

  • Na pánvi (nejlépe wok) rozpalte trochu oleje, vsypte třtinový cukr a hlídejte, až se začne rozpouštět.
  • Poté přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor a pomerančovou kůru. Provoníte si krásně kuchyň a aby té vůně nebylo málo, zalijte pomerančovou šťávou.
  • Po zchlazení se cukr může opět srazit, a tak musíte čekat, až se v pomerančové šťávě opět rozpustí.
  • Přilijte oba druhy sójové omáčky a rýžový ocet.
  • Chvíli provařte.
  • Nakonec zahustíte škrobem rozpuštěným ve vodě.
  • Kromě neodolatelné vůně vznikne táhlá omáčka, do které vložte kuřecí kousky a opatrně je v omáčce obalte.

 

Maso na talíři posypte sezamovými semínky a nasekanou mladou cibulkou. Kuře se podává s rýží, ozdobené plátkem pomeranče. Protože jak víme, jíst musí i oko 😊.

Co říct na závěr?

Až si sednete ke stolu s hůlkami v ruce, můžete si představit, že sedíte v čínském bistru na plastové židličce u plastového stolku na břehu řeky Jang-c’-ťiang. Nad hlavou vám visí červené lampiony a příjemný majitel bistra se vás s pozdravem „ni chao“ jde zeptat, co si dáte. Myslím, že to bude jasná volba.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie

Zobrazit Článek

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie
7 min

Je žampion novou nadějí při léčbě novorozenecké žloutenky?

Zobrazit Článek

Je žampion novou nadějí při léčbě novorozenecké žloutenky?

Mohlo by vás zajímat

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie

Zobrazit Článek

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie
7 min

Je žampion novou nadějí při léčbě novorozenecké žloutenky?

Zobrazit Článek

Je žampion novou nadějí při léčbě novorozenecké žloutenky?

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min