Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem




Co potřebujete

  • 2 plátky celozrnného chleba
  • 1 avokádo
  • 2 vejce
  • 1 mozzarella
  • Sůl
  • Pepř

Dnes vám přinášíme recept na toast, který zaujme nejen svou vynikající chutí, ale také svou výživovou hodnotou. Toast se sýrem, avokádem a zastřeným vejcem je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou a vyváženou snídani, svačinu nebo lehkou večeři, která je plná bílkovin, zdravých tuků a vitaminů. Jeho příprava je snadná a výsledná chuť vás mile překvapí.

Než se pustíte do vaření, pojďme říci něco více o avokádu.

Avokádo je ovoce, jedná se o plod hruškovce přelahodného, který pochází z tropů Jižní Ameriky, odkud se rozšířilo do Austrálie a Indie a v 17. století do Evropy. Je velmi oblíbené pro svou bohatou krémovou texturu a lehce oříškovou chuť. Používá se jako přísada do salátů, omáček, dipů, sendvičů, smoothie nebo jednoduše jako náplň na chléb.

Close-up,Of,Two,Halves,Of,Ripe,Hass,Avocado,In,Hands

Je bohaté na zdravé tuky, především mononenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro Srdce. Obsahuje také vlákninu, vitaminy (zejména vitamin K, vitamin E, vitamin C, vitaminy skupiny B) a minerály (vápník, draslík, hořčík).

Díky svému složení může avokádo přispívat k regulaci hladiny cholesterolu, zlepšování trávení a podpoře zdravého metabolismu. Obsahuje také antioxidanty, které mohou chránit tělo před oxidačním stresem a různými chorobami.

Ženy si mohou připravit pleťovou masku z avokáda, díky vysokému obsahu tuku a vitaminu E vyživí suchou a šupinatou kůži a zvláční pleť.

Z pohledu TCM je sladké chuti a chladné povahy. Zvlhčuje střeva, vyživuje krev a tekutiny, léčí žaludeční vředy, zácpu, snižuje krevní tlak a cholesterol, skvělá prevence žlučníkových kamenů. Podporuje svaly a nervy.

A nyní se pojďme společně pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

  • 2 plátky celozrnného chleba
  • 1 avokádo
  • 2 vejce
  • 1 mozzarella
  • Sůl
  • Pepř
Sandwich,With,Avocado,And,Poached,Egg.,Wholemeal,Bread,Toast,Sliced

Jak na to:

Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a lžící oddělte od slupky.

Dejte ho do misky a rozmačkejte vidličkou, dokud vám nevznikne hrubší konzistence. Vůbec nevadí, pokud vám tam zůstanou hrubší kousky avokáda.

Podle chuti osolte a opepřete.

Příprava zastřených vajec:

Pamatujte na velmi důležitou věc, klíčem k dokonalému zastřenému vejci je stáří vajec. Čím čerstvější vajíčka budou, tím lépe se vám povedou připravit.

Aby se vám podařilo připravit dokonalé zastřené vejce, je zapotřebí i trochu cviku a vhodného hrnce (s pevným dnem a větším průměrem), ve kterém dokážete vytvořit ideální vodní vír. Díky němu totiž dokonale rozmícháte vodu a umožníte jemně vyklepnutému vajíčku vytvořit si krásný kulatý tvar.

Další nezbytnou ingrediencí je ocet. Jakýkoliv typ – ocet klasický, vinný či jablečný – bude fungovat. Ocet totiž zajistí, že bílek okamžitě ztuhne a vajíčko si udrží svou kompaktní podobu. Stačí přidat do hrnce jednu až dvě polévkové lžíce octa.

Posledním důležitým faktorem je teplota vody. Nenechte ji vřít, neboť velké bubliny by mohly poškodit bílek. Ideální teplota vody pro pošírování vajec se pohybuje mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni Celsia. Správnou teplotu poznáte podle toho, že se na dně hrnce občas vynoří pár jemných bublinek. V tom okamžiku vytvořte vodní vír a opatrně do něj vlijte vyklepnuté vejce z co nejmenší vzdálenosti od hladiny vody.

Nepřežeňte to s dobou úpravy, na dokonale tekuté ztracené vejce vám stačí dvě až tři minuty. Hotové vajíčko pak opatrně vyndejte a ponořte do misky se studenou vodou. Tímto zastavíte proces tepelné úpravy a budete mít jistotu, že žloutek zůstane tekutý.

Příprava toastu:

Plátky chleba opečte v topinkovači nebo v pánvi, dokud nebudou zlatě hnědé.

Na takto opečené toasty dejte vrstvu rozmačkaného avokáda.

Na avokádo položte plátky mozzarelly.

Na vrchol toastů položte zastřená vejce.

 

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Kopřivová polévka

Zobrazit Recept

Kopřivová polévka
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka

Zobrazit Článek

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka
6 min