Vaříme podle čínského horoskopu - červen


  • Český název červen má slovanský původ. Pro staré Slovany to bylo delší období, které zahrnovalo měsíce květen, červen a červenec. V průběhu doby se objevovaly názvy malý červen a velký červen, první a druhý červen. Současné názvy měsíců, které aktuálně známe, pochází z doby, kdy rok začal mít dvanáct měsíců.
  • Název červen pochází pravděpodobně od toho, že v červnu dozrává červené ovoce, jako jsou jahody nebo třešně, v červnu se objevují červi a též se v tomto měsíci sbírali brouci, z kterých se získávalo červené barvivo.
  • Mnoho zemí ve svých jazycích používá název June, Juni, který je odvozen z latinského Junius, což buď podle římské bohyně Juno, manželky boha Jupitera nebo připomíná římského konzula Luciua Juniua Brutua, jednoho ze zakladatelů Římské republiky.
  • Astrologicky je Slunce první dvě třetiny června ve znamení Blíženců a zbytek měsíce ve znamení Raka.
  • Okolo 21. června nastává na severní polokouli Slunovrat a začíná astrologické léto.
  • Měsíc Koně, kterému vládne tenké střevo.
  • Svátek dračích člunů (koná se pátý den v pátém lunárním měsíci, v roce 2023 to bude 22. až 24. června).

 „Jestli v máji neprší, červen to dovrší“

 „Svátek dračích lodí“ je státní svátek, který trvá tři dny, letos ho v Číně budou slavit od 22. do 24. června.

Tento svátek se váže na legendu o básníkovi Qu Yuanovi (cca 340-280 př. n. l.), který pocházel z vládnoucího rodu Čchu. V období Válčících států zastával nejvyšší hodnosti u královského dvora, ale byl nucen kvůli intrikám odejít.

Tento nadaný člověk dobrovolně ukončil svůj život v řece Mi-luo-ťiang v provincii Chu – nan roku 278 př. n. l. pátého dne pátého lunárního měsíce, rozerván politickou situací, a v době, kdy jeho vlast byla dobita Čchiny.

Vesničané, kteří žili kolem řeky, se snažili ho zachránit, ale protože již bylo pozdě, tak pomocí bubnů a gongů alespoň odháněli ryby, aby se na nebožtíka nevrhly. Tradiční čínský festival „Svátek dračích lodí“ tak pravděpodobně vznikl na jeho počest a souvisí s hledáním jeho těla v řece.

Pokud by vás zajímala čínská poezie, básně Qu Yuana si můžete přečíst díky překladu Jaromíra Vochala „Z Čchunských písní“.

S oslavou svátku se v různých podobách můžete setkat v dalších asijských zemích, kde většinou má souvislost s kultem posvátného Draka. Ale ani u nás jsme nezůstali pozadu, závodů Dračích lodí máte možnost se zúčastnit i tady.

Co můžeme u nás v červnu sbírat?

„Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni“, tak zní staré české přísloví. Heřmánek pravý je asi jedna z našich nejznámějších bylinek. Používal se proti bolestem, na podporu hojení ran, na záněty močových cest či proti průjmu. Své místo má i v kosmetice.

V červnu kvete hluchavka bílá a naši předkové ji používali jako obklad na zklidnění popálenin, mokvavých ran či hemeroidů. V nálevu se využíval hlavně na zmírnění zánětů horních cest dýchacích.

Další naší velmi známou bylinkou je lípa velkolistá, kterou můžeme v tomto měsíci sbírat, všichni ji dobře známe jako lahodný čaj s medem, když jsme nachlazeni. Naši předci ho ale využívali i při bolestech hlavy nebo při problémech s močovým měchýřem a ledvinami.

Další nepřehlédnutelnou bylinkou, která se v tomto období sbírá, je divizna velkokvětá. Čaj z ní naši předci používali na zmírnění kašle, záněty průdušek, zahlenění nebo chrapot.

A jaké potraviny bychom měli v červnu upřednostňovat?

Z obilovin v červnu sáhneme hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici. Z luštěnin pak upřednostňujte cizrnu, červené fazolky. Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na vše, co nám zahrádka postupně začne dávat: hlávkový salát, špenát, ředkve, ředkvičky, keříčkové fazole. Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním.

Chamomile,Flowers,In,White,Cup,,Book,,Braided,Hat,On,Table

Nakládané tofu na salátovém lůžku s cizrnou

Co budete potřebovat:

2 balíčky tofu natural, 1 lžíce uzené papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička soli, 1 lžička celého černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 2 cibule, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej.

 

Na salát

1 hlávkový salát, 2 hrsti rukoly, 2 hrsti špenátu, ½ citronu nebo limetky, 2 polévkové Shoyu, 2 polévkové lžíce oleje, 1 konzerva cizrny.

 

Jak na to:

  • tofu nakrájejte na větší kostičky,
  • smíchejte s kořením, vložte do sklenice,
  • proložte kroužky cibule a zalijte olejem,
  • uložte na 3 až 5 dnů do lednice.

Dále:

  • salát, rukolu a špenát opláchněte, nechte okapat a nakrájejte najemno,
  • zakapejte citronovou šťávou a Shoyu a promíchejte,
  • konzervu s cizrnou vyklopte do cedníku, propláchněte vodou a nechte okapat,
  • vyndejte tofu z lednice,
  • olej, v kterém je naložen, nalijte do pánve a opečte tofu ze všech stran a dejte na papír, aby se vsákl přebytečný olej.
  • okapanou cizrnu nasypte k salátu a promíchejte a pak rozložte na talíře,
  • na salát pak rozdělte tofu.

Můžete podávat jako lehkou letní večeři s kukuřičnou plackou, žitným chlebem nebo topinkou či bagetkou.


Já osobně k tomu peču z listového těsta proužky sypané parmazánem, takže kdybyste chtěli, tak pak budete potřebovat pro 4 osoby 2 ks rozváleného listového těsta, 1 sáček strouhaného parmazánu, 1 vejce, sůl a sušený česnek, 1 polévkovou lžíci oleje.

  • plát těsta dáte s pečicím papírem na plech a vejce rozšleháte s trochou soli, sušeným česnekem a olejem a potřete oba pláty listového těsta, posypete parmazánem a jezdítkem na těsto nařežete na proužky.

Troubu rozehřejete na 200 °C a vložíte do trouby, jakmile těsto vyběhnete, stáhnete na 150 °C a pečete do zlatova cca 10 až 15 minut. Vytáhnete, necháte vychladnout a dáte do misky. Křupavé proužky jsou skvělé i k vínu nebo sektu.

Cizrnová polévka s římským kmínem a koriandrovým pestem

Co budete potřebovat: 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny, 1,2 l vody, 1 kávová lžička mletého římského kmínu, 3 stroužky česneku utřené se solí, 10 cm zázvoru, sůl, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 zakysaná smetana.

Koriandrové pesto: 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru, 2 lžíce oleje, 1 utřený česnek se solí.

 

Jak na to:

  • cibuli oloupejte a nakrájejte najemno,
  • cizrnu vysypte do cedníku, propláchněte a nechte okapat,
  • česnek oloupejte a utřete s troškou soli,
  • zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo,
  • rozehřejte v hrnci máslo a osmažte cibulku do zlatova,
  • přidejte česnek, zázvor a nechte rozvonět,
  • pak přidejte cizrnu a promíchejte, zalijte vodou, přiveďte k varu, stáhněte na minimum a nechte 20 minut vařit.

Zatím si připravte pesto:

  • koriandr omyjte, nasekejte i se stonkem, dejte do mlýnku,
  • česnek oloupejte a utřete se solí,
  • přidejte olej a česnek,
  • rozmixujte.

Polévku rozmixujte a dochuťte. Servírujte v misce. Do každé misky dejte polévkovou lžíci zakysané smetany a zakapejte koriandrovým pestem.

Lehký bramborový salát s koprem a červenou fazolkou

Co budete potřebovat: 8 středně velkých brambor uvařených ve slupce ve slané vodě den předem, 1 konzerva červených fazolek, 2 hrsti čerstvého kopru, sůl, olej, 0,5 dcl nálevu na okurky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 zakysaná smetana, pepř.

Jak na to:

  • brambory oloupejte a podélně nakrájejte na čtvrtky,
  • vložte do mísy a osolte a nechte uležet,
  • kopr otrhejte a nakrájejte najemno,
  • fazolky vyklopte do cedníku, propláchněte a nechte okapat,
  • zakysanou smetanu vlijte do misky, přidejte kopr, hořčici a pepř, dobře promíchejte,
  • pak vmíchejte do brambor a okyselte nálevem,
  • přidejte fazolky, promíchejte, dochuťte a nechte asi 1 hodinu uležet.

Můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu, rybě nebo tofu apod. Skvělé pro letní posezení.

 

Autor: Renáta Lien Čepelková



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Začněte pravidelně cvičit! Zlepšíte si paměť a podpoříte proudění Qi

Zobrazit Článek

Začněte pravidelně cvičit! Zlepšíte si paměť a podpoříte proudění Qi
4 min

Čekáte, kdy vám začnou tikat biologické hodiny? A co když nezačnou?

Zobrazit Článek

Čekáte, kdy vám začnou tikat biologické hodiny? A co když nezačnou?
5 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min

Čokoládová Quinoa s višněmi

Zobrazit Recept

Čokoládová Quinoa s višněmi
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.