Vaříme podle čínského horoskopu – listopad


"Listopadové sněžení neškodí vůbec osení."

  • Je to jedenáctý měsíc v roce podle gregoriánského kalendáře.
  • Český název se odvozuje od padání listí, které je po staletí v tomto období tak charakteristické pro země střední Evropy.
  • Latinsky se měsíc nazývá November od latinského novem – devět. V římském kalendáři totiž do roku 153 př. n. l. byl listopad devátým měsícem a jeho název pak zůstal v mnoha evropských jazycích.
  • První listopadový den má 9 hodin a 47 minut. Slunce vychází již před sedmou hodinou a zapadá již mnohem dříve než v říjnu, někdy kolem půl páté.
  • Astrologicky je Slunce ve znamení Štíra a zbytek měsíce ve znamení Střelce.
  • Měsíc Prasete, který začíná kolem 7. listopadu a končí 6. prosince.

Co ještě můžeme v listopadu sbírat?

  • Plod rakytníku

Od pradávna se používá k léčebným účelům v Číně, Řecku a Rusku. K nám jeho obliba pronikla teprve nedávno. Po šípku jsou plody rakytníku druhým nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C. Je skvělý na podporu imunity a energie všeobecně.

Zlepšuje krevní oběh, hojí sliznice plic, zmírňuje obtíže při revmatu, dně a hyperfunkci štítné žlázy.

Můžeme si z něho připravit tinkturu, olej či přidat do medu.

  • Plod trnky

I trnka je jednou z bylin z prehistorického období. Najdete ho i v doporučeních sv. Hildegardy. Plody obsahují velké množství vitaminu C. Syrové se nehodí ke konzumaci ve velkém množství, obsahují nevhodné látky, ale pokud trnku zpracujete, tyto negativní vlastnosti ztrácí. Častěji se z nich vyrábí marmelády, šťávy nebo víno.

Jsou skvělé díky svému svíravému účinku při onemocnění žaludku nebo močových orgánů.

  • Plod šípku

Šípek nemusím představovat, ale byl by hřích, kdybych tento podzimní plod opomněla. Šípková omáčka, marmeláda či šípkový čaj jsou u nás známé snad odjakživa.

  • Nať mateřídoušky

Známá a hojně užívaná bylinka již ve starověku hlavně díky svým antiseptickým účinkům. Tvoří významnou součást čajů proti kašli. Čaj z mateřídoušky nejenom odhleňuje, ale používá se při nervové vyčerpanosti a přepracování. Říká se, že pomáhá i při odvykání kouření. Tinktura nebo obklady z mateřídoušky se používají při akné, kožních vyrážkách a při bolestech revmatického původu.

  • List jmelí bílého

Málokdy najdete rostlinku, která je tak opředena mýty a pověrami. Možná proto, že je věčně zelené a i asi díky způsobu růstu, protože je vlastně parazitem, který roste na různých dřevinách. Jmelí bílé používali již staří Keltové a Řekové, ale mělo své místo i u středověkých lékařů.

Umí regulovat tlak, a to díky tomu, že změkčuje vápenité usazeniny v cévním systému. Díky tomu pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Ale využívá se i při klimakteriu, epilepsii a při rakovině žaludku.

Z čerstvé nebo sušené bylinky si můžete udělat tinkturu a užívat.

  • Kořen kopřivy

Z kořene se připravuje odvar. 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Přecedíme a popíjíme. Má silnější účinky než list. Můžete si ho i naložit do vodky a používat jako tinkturu vnitřně nebo jako mazání při revmatických bolestech.

  • Kořen petržele

Byl známý již v antice. Ve starověkém Římě se věřilo, že petržel dává sílu, a dávala se gladiátorům před zápasem.

Kořen je silně diuretický. Šťáva z něho se používá na pihy, rány, otoky a bodnutí hmyzem.

Fresh,Ripe,Rose,Hips,In,Basket,On,The,Rustic,Background,

Tomuto měsíci vládnou plíce. Otevírá se yangový žár, takže bychom si měli dávat pozor na vysušování a dodávat tělu dostatek tekutin. A to nejenom pitným režimem, ale do stravy přidat dostatek dušené nebo napařované zeleniny. Takto připravená zelenina nám skvěle vyživí sliznice plic a tlustého střeva.

Je vhodné zařadit potraviny, které prospívají slezině, neb ta je matkou plic a vyživuje, a když je slabá slezina, jsou oslabené i plíce.

Pokud v tomto období trpíte zácpou, tak to není náhoda, protože tlusté střevo je párovým orgánem plic a jeho sliznice mohou být vysušeny. Pijte ráno převařenou vodu se lžičkou medu a nezapomínejte vypít mezi 8:00 až 10:00 alespoň 500 ml nejlépe převařené vody. Přidejte do stravy hlavně rozdrcené lněné semínko a vyhýbejte se výrobkům z lepku – tzn. pečivu, chlebu a těstovinám.

Je to též poslední šance na detoxikaci před zimou. Nejlepší variantou jsou zeleninové nebo obilné vývary z jáhel nebo congee z jáhel.

Kuchyni tedy bude slušet z obilovin ječmen, jáhly nebo černá rýže. Z luštěnin pak fazolky a hrášek.

Zelenina by měla být lehce ostrá, aby podporovala imunitu a pročišťovala hlen, což nám zajistí hlavně hlávkové zelí jak bílé, tak červené, pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, křen, celer, petržel, pažitka.

Z bylinek šalvěj, kopr, bazalka, saturejka.

Z ovoce pak jablka a hrušky.

Jídlo vkládáme do studené vody a vaříme déle, tedy nejlépe ve vývarech ze zeleniny, obilovin a kostí.

Recepty vhodné na listopad:

Cibulová polévka se shiitake

Co budete potřebovat: 4 větší cibule, 2 větší brambory, 6 ks shiitake, 30 g másla, pepř, sůl, vývar ze shiitake.

Na vývar: 6 shiitake, 1,5 l vody, 1 lžíce nálevu z okurek, sůl, 4 kuličky pepře, nať celeru nebo petržele.

Jak na to:

  • Shiitake namočíme alespoň na 30 minut, pak vložíme do hrnce, přidáme 1,5 l vody, 1 lžíci nálevu od okurek, sůl, pepř, osolíme a přidáme nať celeru nebo petržele.
  • Přivedeme k varu, stáhneme a na minimu vaříme 30 minut.
  • Zatím oloupeme cibuli a nakrájíme nahrubo.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Máslo rozehřejeme a přidáme cibuli a restujeme, až začne hnědnout. Zalijeme vývarem ze shiitake, promícháme a přidáme brambory a pokrájené shiitake z vývaru. Vaříme, dokud brambory nebudou měkké. Dochutíme a podáváme s opečeným chlebem.

Poznámka: silně podporuje imunitu, ničí viry a bakterie.

Bowl,Of,Creamy,Shiitake,Mushroom,Soup,On,Table

Salát z kysaného zelí s křenem a slaninou

Co budete potřebovat: 400 g kysaného zelí, 10 cm křenu, 1 cibule, 200 g slaniny, olej.

Jak na to:

  • Ze zelí vymačkáme vodu a vložíme do mísy.
  • Cibuli nakrájíme najemno a vložíme k zelí.
  • Křen oloupeme a nastrouháme najemno a přidáme do mísy.
  • Slaninu nakrájíme najemno a orestujeme do křupava na oleji a přidáme k zelí.
  • Zelené natě nakrájíme najemno a vsypeme do salátu.
  • Vše dobře promícháme a můžeme servírovat k masu, rybám nebo zelenině.

Poznámka: kysané zelí je obrovským zdrojem vitaminu C, nejdůležitější potravina zimy po staletí v domácnostech Čechů, Moravanů a Slezanů.

Krůtí stehna s meruňkovou omáčkou a vlašskými ořechy

Co budeme potřebovat: 2 až 4 stehna dle velikosti (pro 4 osoby), sůl, pepř, 2 lžíce měkkého másla, 200 g meruňkové zavařeniny, 10 cm zázvoru, 250 g sušených meruněk, 200 g půlek vlašských ořechů. Jako přílohu připravíme rýži s kari.

Jak na to:

  • Předehřejeme troubu na 180 °C. Stehna omyjeme a osušíme. Vetřeme sůl zevnitř i zvenčí, potřeme 1 lžící másla a pečeme v troubě 60 minut.
  • Meruňkovou zavařeninu utřeme dohladka a smícháme s oloupaným, jemně posekaným zázvorem, špetkou papriky a skořice. Zavařeninou potřeme maso.
  • Přidáme meruňky a ořechy a zalijeme teplou vodou (cca 150 až 200 ml) a pečeme dalších 20 minut.
  • Stehna vyjmeme z pekáče a odstavíme do tepla. Vypečenou šťávu trochu povaříme, dochutíme, můžeme ji rozmixovat.
  • Podáváme s rýží kari.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem

Zobrazit Článek

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem
3 min

Začněte pravidelně cvičit! Zlepšíte si paměť a podpoříte proudění Qi

Zobrazit Článek

Začněte pravidelně cvičit! Zlepšíte si paměť a podpoříte proudění Qi
4 min

Potvrzeno, Reishi pomáhá prodloužit život ve zdraví

Zobrazit Článek

Potvrzeno, Reishi pomáhá prodloužit život ve zdraví
3 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.