Vaříme podle čínského horoskopu - květen


KVĚTEN

  • český název květen vytvořil filolog a překladatel Josef Jungmann v roce 1805, v češtině se do té doby používal máj
  • název měsíce je odvozen od latinského Maius, což bylo mytologické jméno bohyně Maja, manželka boha Vulkána
  • astrologicky první dvě třetiny května jsou ve znamení Býka a zbytek měsíce je ve znamení Blíženců
  • měsíc Hada, kterému vládne srdce

U nás je měsícem lásky, z pera Karla Hynka Máchy, byl pozdní večer - první máj, večerní máj - byl lásky čas…

A protože z podhledu čínské medicíny v přírodě začíná vládnout oheň a v květnu přebírá svoji vládu srdíčko, určitě i ve starověké Číně v této době nejednomu mládenci či dívce zahořela srdíčka…

„Jestli v máji neprší, červen to dovrší“

Květnové dny by měly rozzářit náš byt. Had je introvert, hodně přemýšlí a studuje, proto pokud potřebujete posílit moc Hada, vyzdobte svůj prostor červenými květy nebo doplňky červené barvy. Naše srdíčko potřebuje radost a lásku, tak se ji nebojte vyjádřit všude, kde je to možné.

Co můžeme u nás v květnu sbírat?

Mladé listí borůvek, z kterých se v lidovém léčitelství připravoval odvar na kožní onemocnění, při průjmech a žaludečních problémech, listy brusinek, které podporují močový měchýř, čaj z nich zmírňuje PMS a problémy v období menopauzy, květ bezu černého, z kterého se již tradičně připravoval čaj, který podporoval dýchací cesty a nať kopřivy, čaj z nich podporuje krvetvorbu, detoxikuje a je skvělý při akné. V tuto dobu se též sbírá nebo ryze ženská bylinka - nať kontryhele v době květu, která pomáhá při rozličných problémech s menstruací.

Vaříme podle horoskopu květen 2

Čaj z borůvkového listí

Připravujeme pouze z divoce rostoucích keřů!

Co budete potřebovat: 1 kávovou lžičku sušeného borůvkového listí, ¼ l vody.

Jak na to: listí přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat, slijte a popíjejte teplé. Můžete přisladit medem.

A jaké potraviny bychom měli v květnu upřednostňovat?

Z obilovin v květnu sáhneme hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici. Z luštěnin pak upřednostňujte fazolky mungo, červené fazolky. Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na mrkev, ředkvičku, čekanku, kopřivu, červenou papriku, červenou cibulku, hlávkový salát. A pak mořské řasy a černý sezam. Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním.

Polentové škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou pro 4 osoby

Co budete potřebovat: 2 větší kuřecí prsa, 2 lžíce třtinového cukru, ½ l bílého nebo rýžového vína, 2 lžíce octa, 4 lžíce kukuřičné mouky, 10 cm čerstvého zázvoru, 1 velká kapie, 1 lžíce oleje.

Na polentové škubánky:

½ kg polentové mouky, 2 lžičky kurkumy, 2 česneky, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla.

Jak na to: kuřecí prsa odblaňte a nakrájejte na tenké nudličky a dobře vysušte, vložte do misky a zakapejte 1 polévkovou lžící oleje.

Asi 1 dcl vody nechte zkaramelizovat s cukrem, když je tekutina hustá, přilejte víno a ocet, dobře promíchejte a zahustěte kukuřičnou moukou tak, aby tekutiny byly husté jako omáčka a nechte na mírném ohni tak 5 až 10 minut povařit.

Zatím si připravte těsto na škubánky dle návodu na obalu.

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a orestujte do zlatova na másle a přidejte rozvonět kurkumu a česnek. Směs dobře vmíchejte do těsta.

Rozehřejte trochu oleje na pánvi a postupně opékejte škubánky tak, že je vykrajujete lžící, kterou vždy namočíte do vody, aby se vám těsto nelepilo. Škubánky si odkládejte na papír, aby nasál přebytečný olej.

Rozehřejte pánev a orestujte proužky kuřete, aby byly zlaté, trochu je osolte a servírujte se škubánkami a polijte teplou omáčkou.

Kapii rozpůlte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na proužky. Obojím ozdobte škubánky před podáváním.

Brambory po čínsku s červenou cibulkou pro 4 osoby

Co budete potřebovat: 12 středně velkých brambor, 6 červených cibulí, sůl, ½ rýžového vína, 1 chilli paprička, olej, 100 g fazolek mungo, které jste uvařili dle návodu, 1 hrst petrželové natě na ozdobu, 1 hlávkový salát, cukr, ocet.

Jak na to: brambory oloupejte a podélně rozčtvrťte a ovařte v osolené vodě asi 5 minut.

Slijte a vložte do velkého hrnce, zakapejte olejem a na sporáku opečte společně s červenou cibulkou, kterou jste oloupali a rozkrojili podélně na čtvrtky. Posypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Zalijte rýžovým vínem, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku a duste, dokud brambory nebudou měkké.

Zatím otrhejte listy hlávkového salátu, dobře je umyjte a nakrájejte a vložte do mísy. Připravte si nálev z octa, vody a cukru a dobře promíchejte. Můžete rozdělit do misek.

Když jsou brambory měkké, přidejte fazolky, společně asi 2 minuty provařte a podávejte posypané natí petržele s osvěžujícím hlávkovým salátem.

Carpaccio z červené řepy s kozím jogurtem a černým sezamem pro 4 osoby

Co budete potřebovat: 8 kusů řepy, můžete koupit vařenou nebo si ji uvařit doma. 2 polévkové lžíce sezamu, 1 kozí jogurt, 4 kávové lžičky olivového oleje, sůl, pepř, 2 hrsti rukoly.

Jak na to: velmi opatrně nakrájejte kvalitním nožem tenké plátky červené řepy a pokládejte na 4 talířky.

Rozehřejte pánev a na sucho opražte černý sezam, stáhněte, až začne vonět. Rukolu opláchněte, osušte.

Plátky řepy osolte a opepřete, rovnoměrně na ně rozložte rukolu a zakapejte olejem.

Do prostředka talíře vždy dejte lžíci kozího jogurtu a vše posypte černým sezamem.

Můžete podávat s opečenou bagetkou, s žitným chlebem nebo sníst samotné jako lehkou večeři.



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Začněte pravidelně cvičit! Zlepšíte si paměť a podpoříte proudění Qi

Zobrazit Článek

Začněte pravidelně cvičit! Zlepšíte si paměť a podpoříte proudění Qi
4 min

Čekáte, kdy vám začnou tikat biologické hodiny? A co když nezačnou?

Zobrazit Článek

Čekáte, kdy vám začnou tikat biologické hodiny? A co když nezačnou?
5 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min

Čokoládová Quinoa s višněmi

Zobrazit Recept

Čokoládová Quinoa s višněmi
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.