Ge Hua Jie Cheng Tang


Alkohol ve všech podobách má v sobě vlhké horko v různém zastoupení, pivo má v sobě více vlhka, kořalka zase více horka. To je hlavní důvod, proč po příjemně prožitém večeru, kdy jsme se cítili uvolněně a v pohodě, pokud konzumaci alkoholu přeženeme, přijdou nepříjemné příznaky, kterým říkáme kocovina.

Dle čínské medicíny dokáže alkohol v malém množství zprůchodnit a uvolnit játra od nepříjemných emocí a stresů.

Pokud to ale s konzumací alkoholu přeženeme, objeví se potíže způsobené vlhkou horkostí, která působí jako lepidlo v oblasti středního zářiče a v yangmingových drahách (žaludek, tlusté střevo).

Můžeme cítit tlak a rozpínání v nadbřišku, energie žaludku se dostává do protipohybu, zvedá se a může tak vzniknout pocit na zvracení až zvracení. Jak vlhká horkost stoupá vzhůru, bolí a točí se nám hlava.

Oslabená slezina nezvládá transformovat vlhkost a vlhkost či vlhká horkost může klesat dolů, což se často projeví průjmem. Pokud slezina neplní svou funkci při tvorbě Qi, jsme unavení.

Jde o klasickou směs ze 17. století, která je určena na nepříjemné stavy kocoviny, vznikající po požití většího množství alkoholu.

Císařskou bylinkou je Ge Hua – květ kudzu, který usnadňuje odbouráváni alkoholu a zlepšuje nepříjemné vedlejší účinky alkoholové intoxikace, v tomto úkolu mu pomáhá i medicinální droždí. Kardamom a amom posilují slezinu a vysušují vlhkost, mandarinky a chrpovník regulují mechanismus Qi v oblasti středního zářiče a umožňují Qi žaludku zase sestupovat, ženšen a atraktilis zpevňují slezinu a doplňují Qi, žabník a choroš odvádějí vlhkost močením. Do této směsi je navíc přidán koptis a šišák, které pomáhají lépe zvládat příznaky vlhkého horka a koprníček, který uvolňuje bolesti hlavy.

Směs je prověřena staletími a je bezpečná, ale není určena na užívání při potížích vzniklých častým a nadměrným užíváním alkoholu, tam je na místě, zamyslet se nad tím, že všeho moc škodí!

Tradiční použití receptu z pohledu čínské medicíny

  • pročišťuje vlhké horko, vznikající v těle po požití většího množství alkoholu
  • zpevňuje slezinu
  • harmonizuje střed těla – slezinu a žaludek

Směs je doporučována v těchto případech

  • bolesti hlavy, závrať a točení hlavy
  • plnost na hrudi a v oblasti bránice a žaludku
  • únava
  • nauzea, zvracení
  • nechutenství
  • průjem
  • alkoholová intoxikace
  • nauzea, zvracení a bolesti hlavy spojené s požitím alkoholu
  • podrážděnost
  • třes rukou a nohou
  • omezené (až zablokované) močení

Jazyk

  • může být různý, záleží na poměru vlhka a horka v organismu
  • u horka do červena, jinak bledší, oteklý
  • povlak může být silnější od bílé po žlutou
  • mastný povlak

Pulz

  • strunovitý (xian) a rychlý (shu) nebo klouzavý (hua) a rychlý (shu)

Kontraindikace

  • nedostatečnost yinu s prázdnou horkostí + žízeň
  • poškození tekutin a suchost v organismu, což se může také projevovat žízní

Další nápady a doporučení

Směs je ostrá a horká a není proto určena k dennímu užívání – doporučujeme ji užívat pouze příležitostně. 

Složení směsi

Česky

Latinsky

Čínsky

mandarinka obecná, nezralá kůra

Peric. citri reticulatae viride

Qing Pi

chrpovník lopuchový, kořen

Rad. aucklandiae

Mu Xiang

mandarinka obecná, kůra plodu

Peric. citri reticulatae

Chen Pi

ženšen pravý

Rad. ginseng

Ren Shen (Sheng Shai)

choroš oříš, sklerocium

Scler. polypori

Zhu Ling

medicinální droždí

Massa fermentata

Shen Qu

žabník orientální

Rhiz. alismatis

Ze Xie (Sheng)

atraktylis velkoúborový, oddenek

Rhiz. atractylodis

Bai Zhu (Sheng)

kardamom pravý

Fruct. amomi rotundus

Bai Dou Kou

 

 

Ge Hua

amon huňatý, semeno

Fruct. amomi

Sha Ren

koptis čínská, oddenek

Coptidis rhizoma

Huang Lian (Sheng)

koprníček wallichův

Rhiz. ligustici

Chuan Xiong (Sheng)

šišák bajkalský, kořen



Huang Qin (Sheng)




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Shao Fu Zhu Yu Tang

Zobrazit Článek

Shao Fu Zhu Yu Tang

Zan Yu Tang

Zobrazit Článek

Zan Yu Tang

Yu Lin Zhu Tang

Zobrazit Článek

Yu Lin Zhu Tang

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min