Pijte vodu, pijte teplou vodu


Kdo byl někdy v Číně, ten to zná. Číňané pijí teplou vodu. Pití teplé vody je naprostou samozřejmostí – ráno, dopoledne, k obědu i večer. Termoska s horkou vodou je běžná součást obsahu kabelky nebo aktovky pracujícího Číňana. A když se ho zeptáte, proč pije právě tohle, asi jen pokrčí rameny: „Nevím… je to prostě zdravé. A já jsem tak zvyklý.“

Ve skutečnosti je to tradice přenášená po tisíciletí, na niž nic nedokázaly změnit dějinné události, střídání vlád a poměrů. Stará čínská medicína předepisovala sklenici teplé vody ideálně hned ráno, pro nastartování trávicího systému. Také věřili, že teplá voda dokáže správně rozproudit krev. U nás v Evropě je nejznámějším popularizátorem této myšlenky tenista Novak Djokovič, který v rozhovorech vždy zdůrazňuje, že pije zásadně teplou vodu, protože studená voda by mu zpomalovala trávení. 

Teplý čaj? Bez čaje!

Pití vody je obecně velmi důležité pro hydrataci organismu a nemá žádné vedlejší účinky. Je ale lepší pít vodu teplou, nebo studenou? Můžeme si ji natočit přímo z kohoutku? Vědci se domnívají, že největším přínosem pro lidské zdraví je převařená voda vychladlá na teplotu mezi 50 a 70 °C.

Jde v podstatě o takový teplý čaj bez čaje – a také bez chuti. Někoho může napadnout, že voda bude stejně prospěšná, i když v ní vymácháme čajový sáček. Není to tak docela pravda, protože černý čaj obsahuje určité množství kofeinu a odvodňuje organismus - všimněte si, že po vypití šálku silného černého čaje máte pocit žízně, což se s čistou vodou nestane. O něco lépe je na tom čaj zelený a úplně nejlépe rooibos, který kofein neobsahuje vůbec. Teplou vodu nicméně příjemně dochutí i několik kapek šťávy z citronu nebo limetky.

Pijte vodu, pijte teplou vodu 2

Trocha fyziologie

Působením tepla na náš organismus dochází obecně k vazodilataci, tedy k rozšíření průsvitu cév, lepší cirkulaci krve a tím také ke snížení krevního tlaku a menší zátěži na naše srdce. Proto je nám tak příjemná teplá koupel, která nám může pomoci se zrelaxovat po fyzické i psychické stránce.

Naopak obecně působením chladu dochází k vazokonstrikci, tedy ke zmenšení průsvitu cév a tím ke zvýšení krevního tlaku a větší zátěži na naše srdce. To je přesně ten důvod, proč odmalička slýcháme, že pokud jsme v létě rozehřátí např. sportem na přímém slunci, nemusí být rozumné skočit hned šipku do ledové vody, protože někoho, kdo není na prudké změny teplot zvyklý, může tato náhlá změna teploty a krevního tlaku zabít.

Naopak, pokud pravidelně trénujete svůj kardiovaskulární systém na změny teplot ať už v sauně a ledovém bazénku anebo při venkovním otužování, může být tento pravidelný trénink pro Váš kardiovaskulární systém prospěšný a Váš organismus na změny teplot a krevního tlaku bude lépe adaptovaný.

Jak to vidí západní medicína

  • Zkrášluje pleť - Trápí vás akné nebo jiné nepříjemné vyrážky? Neřešte problém jen zvenčí (kosmetickými přípravky s alkoholem), ale vyčistěte své tělo i zevnitř. Jednou z možností, které vám pomůžou s velkým úklidem organismu, je právě teplá voda. Jednak podporuje trávení, ale také pocení, takže tělo začne vylučovat jedovaté látky a toxiny ve velkém. Vaše pokožka tak bude mít o jednoho nepřítele méně.
  • Zlepšuje spaní - Trpíte často nespavostí? Místo klasického „uspávače“ v podobě horkého mléka si do večerního hrníčku nalijte teplou vodu. Jejím popíjením zvýšíte vnitřní teplotu těla, váš organismus se díky tomu celkově uvolní a naladí se na odpočinek, i bez počítání oveček.
  • Pomůže vám zhubnout - Jsou lidé, kteří můžou sníst, na co mají chuť (klidně i svíčkovou s deseti knedlíky), a jejich váha se ani nepohne. A pak jsou tací, co tloustnou, jen se na jídlo podívají. Jestli patříte do té druhé skupiny a chcete nějaké to kilo shodit, zakomponujte do svého stravovacího programu i teplou vodu. Jejím popíjením zrychlíte látkovou výměnu v těle a spálíte i více kalorií.

Jak to vidí tradiční čínská medicína

Když se zeptáte Milana Schirla, známého terapeuta klasické čínské medicíny, jak je to s tím pitím horké vody během dne, vysvětlí vám, že voda je jednoduchá, organismus ji potřebuje, je pro něj přímo využitelná, její zpracování ho stojí málo energie. Teplá voda posiluje Qi a Yang Sleziny a zároveň Yang ledvin a Yang celého těla. Takže ano, teplé vody obecně velmi doporučuji.

Ale opět záleží na konkrétním případu. Člověk s horkostí v Žaludku spíše ocení svěží vodu. Člověk horkokrevný s přemírou Yangové energie také bude chtít pít vodu studenou, teplé se nedotkne. Ale třeba pro člověka zimomřivého bude horká voda působit blahodárně.

Teplý čaj je také skvělý nápoj. Ale oproti vodě přináší do organismu další takzvané informace. Proto ho organismus musí víc zpracovávat, což ho stojí energii. Ale pravdou je, že na zpracování čaje potřebuje nakonec méně energie než na trávení stejku. 

Výhody pití teplé vody

  • Rozpouští hlen – horkou vodu můžete pít i během nachlazení, kašli a škrábání v krku. Pomůže rozpustit a naředit hleny, vyloučit je z dýchacích cest a ulevit i od ucpaného nosu. Horká voda rozpouští hlen v nosních dutinách, jícnu a trávicím ústrojí.
  • Zmírňuje PMS – popíjení horké / teplé vody pomáhá zmírnit menstruační bolesti. Teplo má uklidňující účinek na břišní svaly. Popíjení čisté horké vody, případně horké vody se špetkou soli a pár kapkami citronu pomáhá zmírnit i migrénu.
  • Pomáhá lepšímu trávení – možná pro vás není žádnou novinkou, že se nedoporučuje pít tekutiny 30 minut před jídlem a 30 minut po jídle. Během jídla je možné pít menší množství teplé vody. Studená totiž zpomaluje trávení, a tím přispívá k nepříjemným problémům.
  • Prevence zácpy – teplá voda je výtečnou prevencí proti zácpě. Napomáhá k pravidelnému a zdravému vylučování. Sklenice či hrníček teplé vody ráno pomůže zlepšit funkci střev a naučí je pracovat správně.

Pití teplé vody je zkrátka přirozené a zdravé. A to není žádný výmysl nějaké pomíjivé hvězdy internetu. To je moudrost stará nejméně 5 tisíc let. Tak na zdraví!

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Tajemství dlouhověkosti: TCM a aktivní životní styl prodlužují život

Zobrazit Článek

Tajemství dlouhověkosti: TCM a aktivní životní styl prodlužují život
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.