Malý atlas akupunktury - 53. díl – Jian Yu (LI-15)

Nachlazení patří mezi nejčastější infekce dýchacích cest. Z pohledu tradiční čínské medicíny nejde pouze o „banální virovou infekci“, ale o projev narušení rovnováhy mezi vnějším prostředím a vnitřní obranou těla. Člověk onemocní tehdy, když je obranná energie Wei Qi oslabená a nedokáže zabránit proniknutí tzv. „vnějšího patogenu“, na podzim nejčastěji větru a chladu.
Nachlazení vzniká v důsledku napadení organismu větrem, který je nositelem dalších škodlivin, v podzimním období hlavně chladu. Tyto patogeny vstupují do těla přes kůži, nos a ústa a narušují harmonii Plic, které z pohledu tradiční čínské medicíny „řídí povrch těla a dýchání“. Pokud je energie Wei Qi slabá, například z přepracování, nedostatku spánku nebo nevhodné stravy, nemá naše tělo sílu se bránit.
Tradiční čínská medicína zdůrazňuje, že nejlepším lékem je prevence. Pokud vás pravidelně každý rok trápí podzimní nachlazení, je třeba začít včas. Již v srpnu se podle slunečního kalendáře energie v přírodě začínají měnit na podzimní, a my právě v tomto měsíci děláme nejvíce chyb, které nám naše tělo velmi rychle na podzim vrátí. V chladných ránech bychom se měli dobře oblékat a nenechávat kotníky, bedra a krk bez ochrany. Zároveň bychom již neměli své tělo zachlazovat a zahleňovat studenými nápoji a syrovými potravinami.
Posílení energie Wei Qi znamená žít v souladu s ročním obdobím, jíst vyváženě a dostatečně spát. Na podzim a v zimě je vhodné začít pomalu zařazovat teplé vařené pokrmy, vývary, kořenovou zeleninu a jemné koření, které podporují oběh energie Qi, prohřívají a podporují činnost Sleziny a Žaludku. Otužování, dechová cvičení, cvičení Qi Gong či pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu posilují Plíce a obrannou energii.
Při typickém nachlazení můžeme rozlišit z pohledu čínské medicíny dvě základní fáze, kdy máme možnost zasáhnout a podpořit naše tělo v jeho boji.
První atak na náš organismus bychom mohli nazvat jako útok větru. Projevuje se zimnicí, třesavkou, bolestí šíje, ucpaným nosem, vodnatou rýmou, kašlem s bílým hlenem. Jejich důvodem je buď ofouknutí krku, zad či prochlazení od nohou, či vstup škodliviny ústy, nosem nebo kůží.
Důležité je zachytit tyto problémy včas a tělo prohřát horkou sprchou, koupelemi nohou v horké vodě se solí či strouhaným zázvorem a zůstat v posteli, abychom vyvolali pocení, otevřeli póry a chlad měl prostor opustit naše tělo. To můžeme podpořit zázvorovým, lipovým nebo šípkovým čajem, při silné zimomřivosti svařeným vínem s kořením.
V této prvotní fázi potřebujeme teplo, klid a odpočinek.
Ve stravování je vhodné upřednostňovat lehce stravitelná jídla, která nás prohřejí, jako jsou vývary z hovězích kostí, kuřecích koster nebo obilný vývar z jáhel, kam můžeme před podáním přidat trošku chilli na prohřátí. Congee kaše s podušeným jablkem nebo hruškou se skořicí, pyré z batát či dýně Hokkaido s troškou zázvoru nebo pažitkou. Do vývarů nezapomeňte přidat cibuli, jarní cibulku, česnek, Shiitake nebo pórek. Všechny tyto potraviny jsou pro nás v této první fázi prospěšné, protože podporují prohřívání a otevírání pórů díky své jemné štiplavé povaze.
Při zatuhnutí šíje můžete uvolnit místa masáží nebo podpořit uvolnění pomocí baňkování či destičkou Gua Sha. Tím uvolníte povrch těla, aby měl chlad možnost v klidu odejít.
V klasické čínské fytoterapii se při tomto prvotním vstupu chladné větrné škodliviny často využívá bylinná směs Gui Zhi Tang.
Pokud se vám nepodaří tělo podpořit, škodlivina postupuje hlouběji do těla a začíná tvořit horko. Objevuje se bolest v krku, žlutý hlen, teplota, pocit horka a žízeň. V tomto případě je důležitý pocit horka a vyšší tělesná teplota. Již to není stádium, kdy bychom měli zahřívat, ale naopak bychom tělo měli podporovat, aby se zbavilo horkosti.
Správná diagnostika je důležitá, protože způsob vypuzení horké škodliviny z těla se liší oproti vstupu větrného chladu. Hlavní roli v tuto chvíli přebírají bylinky, které svlažují. Již nepijeme horké nápoje, ale odražené nápoje, které podpoří svlažení organismu, jako je čaj z máty, chryzantémy čínské nebo si můžeme převařit vodu, nechat ji vychladnout a přidat do ní 2 lžíce šťávy z limetky nebo citrónu, šťávu z 1/2 pomeranče nebo grapefruitu.
Jídlo by mělo mít osvěžující charakter, takže ideální jsou vývary z kořenové zeleniny, hlavně z bulvy celeru a petržele, které osvěžují a močením podporují odvádění horkosti z těla, congee kaše z rýže nebo pohanky s jablkem nebo hruškou, polévka z bílé ředkve nebo patizonu, kompot z hrušky s goji apod.
V tomto případě se v čínské fytoterapii využívá směs Yin Qiao San.
Akutní nachlazení je v tradiční čínské medicíně chápáno jako střet vnějších škodlivin s naší obrannou energií. Správně zvolená léčba, ať už bylinná, dietetická, akupresurní či režimová, pomáhá organismus rychle zbavit patogenu a současně posílit jeho přirozenou obranyschopnost. Klíčem je vnímat první příznaky včas, dopřát si odpočinek a umožnit tělu, aby se samo uzdravilo.
Pokud příznaky nachlazení nepolevují ani po několika dnech, dochází k jejich zhoršení nebo se přidávají vysoké horečky, dušnost či bolest na hrudi, je nutné vyhledat lékařskou péči. Tradiční čínská medicína může výborně pomoci v počátečním stádiu i při rekonvalescenci, ale při komplikovaném průběhu je vždy vhodná kombinace s moderní medicínou.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.