Prorostlík čínský


Čínský název:

Chai Hu

Zdroj:

Bupleuri Radix - kořen

Povaha:

  • mírně chladná (vyrovnaná, jang, jang v jin, jin v jangu)

Chuť:

  • hořká a štiplavá (sladká)

Tropismus:

  • játra a žlučník (srdce, slezina, trojitý zářič)

Směr působení:

  • zvedá jaterní čchi

Účinky:

  • uvolňuje povrch (SHAO YANG)

  • zprůchodňuje játra
  • zvedá YANG (příklad gejzíru)

Dávkování:

  • 3 – 12 g, standartně 3 g

Kontraindikace:

  • může poškozovat pravou jin a tekutiny, nutná opatrnosti při nárustu jaterního jangu

 




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Teplé dušené hrušky se skořicí, medem a trochou másla

Zobrazit Recept

Teplé dušené hrušky se skořicí, medem a trochou másla
2 min
30 min

Dvanáct pravidel metabolického zdraví

Zobrazit Článek

Dvanáct pravidel metabolického zdraví
6 min

Mohlo by vás zajímat

Teplé dušené hrušky se skořicí, medem a trochou másla

Zobrazit Recept

Teplé dušené hrušky se skořicí, medem a trochou másla
2 min
30 min

Dvanáct pravidel metabolického zdraví

Zobrazit Článek

Dvanáct pravidel metabolického zdraví
6 min

Tradiční čínská medicína a krize středního věku

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína a krize středního věku
3 min