Škumpa smrdutá


Čínský název:

Sheng Ma

Zdroj:

Cimicifugae rhizoma - oddenek

Povaha:

  • chladivá (mírně chladná, zvedavá, teplá, jin v jangu)

Chuť:

  • sladká
  • štiplavá (mírně hořká, hořká)

Tropismus:

  • plíce, slezina, tlusté střevo a žaludek

Směr působení:

  • vynořování se

Účinky:

  • otevírá povrch

  • pročišťuje horko
  • nadzvedává Yang (v Yangmingu)

Dávkování:

  • 1 – 10 g, standartně 6 g

Kontraindikace:

  • nesmí se podávat při stoupání jangu v důsledku prázdnoty jin, při dušnosti z protichůdného výstupu čchi




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Pečený losos s batáty

Zobrazit Recept

Pečený losos s batáty
3 min
60 min

Co se skrývá za bobkovitou stolicí?

Zobrazit Článek

Co se skrývá za bobkovitou stolicí?
5 min

Mohlo by vás zajímat

Pečený losos s batáty

Zobrazit Recept

Pečený losos s batáty
3 min
60 min

Co se skrývá za bobkovitou stolicí?

Zobrazit Článek

Co se skrývá za bobkovitou stolicí?
5 min

Ekzémy nereagující na léčbu, jak se dostat k příčině

Zobrazit Článek

Ekzémy nereagující na léčbu, jak se dostat k příčině