Škumpa smrdutá


Čínský název:

Sheng Ma

Zdroj:

Cimicifugae rhizoma - oddenek

Povaha:

  • chladivá (mírně chladná, zvedavá, teplá, jin v jangu)

Chuť:

  • sladká
  • štiplavá (mírně hořká, hořká)

Tropismus:

  • plíce, slezina, tlusté střevo a žaludek

Směr působení:

  • vynořování se

Účinky:

  • otevírá povrch

  • pročišťuje horko
  • nadzvedává Yang (v Yangmingu)

Dávkování:

  • 1 – 10 g, standartně 6 g

Kontraindikace:

  • nesmí se podávat při stoupání jangu v důsledku prázdnoty jin, při dušnosti z protichůdného výstupu čchi




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co je a co není tradiční čínská medicína - omyly a mýty

Zobrazit Článek

Co je a co není tradiční čínská medicína - omyly a mýty
2 min

Těstoviny s houbami, česnekem a tymiánem

Zobrazit Recept

Těstoviny s houbami, česnekem a tymiánem
2 min
30 min

Mohlo by vás zajímat

Co je a co není tradiční čínská medicína - omyly a mýty

Zobrazit Článek

Co je a co není tradiční čínská medicína - omyly a mýty
2 min

Těstoviny s houbami, česnekem a tymiánem

Zobrazit Recept

Těstoviny s houbami, česnekem a tymiánem
2 min
30 min

Zpátky do formy: Rekonvalescence po těžké viróze

Zobrazit Článek

Zpátky do formy: Rekonvalescence po těžké viróze
6 min