Škumpa smrdutá


Čínský název:

Sheng Ma

Zdroj:

Cimicifugae rhizoma - oddenek

Povaha:

  • chladivá (mírně chladná, zvedavá, teplá, jin v jangu)

Chuť:

  • sladká
  • štiplavá (mírně hořká, hořká)

Tropismus:

  • plíce, slezina, tlusté střevo a žaludek

Směr působení:

  • vynořování se

Účinky:

  • otevírá povrch

  • pročišťuje horko
  • nadzvedává Yang (v Yangmingu)

Dávkování:

  • 1 – 10 g, standartně 6 g

Kontraindikace:

  • nesmí se podávat při stoupání jangu v důsledku prázdnoty jin, při dušnosti z protichůdného výstupu čchi




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Crohnova choroba a vitální houby

Zobrazit Článek

Crohnova choroba a vitální houby
6 min

Wu Xing: Pět prvků tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Wu Xing: Pět prvků tradiční čínské medicíny

Mohlo by vás zajímat

Crohnova choroba a vitální houby

Zobrazit Článek

Crohnova choroba a vitální houby
6 min

Wu Xing: Pět prvků tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Wu Xing: Pět prvků tradiční čínské medicíny

Chaga a herpetické infekce

Zobrazit Článek

Chaga a herpetické infekce
2 min