Agarikon


Česky: verpáník lékařský

Latinsky: Laricifomes officinalis

Agarikon má rád spíše chladnější podnebí, roste v Alpách, v Karpatech, Kanadě, Rusku a chladnějších oblastech Asie. Jde o dřevokaznou chorošovitou houbu, jejíž vytrvalé plodnice rostou na kůře modřínů, případně jiných jehličnatých stromů. Mladé plodnice jsou světlé a měkké, postupem času tmavnou a tvrdnou a dorůstají až do velikosti 60 cm. Agarikon je jedlý, ale vzhledem ke své hořké chuti a struktuře se k běžné konzumaci neužívá, ale používá se již dlouhá staletí ve formě prášku či kousků houby na čaje a odvary. Ve spisech z roku 65 našeho letopočtu je Agarikon popsán jako prostředek, který se používá jako projímadlo, pomáhá v případě pocení, planých neštovic i v případě onemocnění tuberkulózou. Indiáni Severní Ameriky ho používali na zastavování krvácení a na plicní nemoci. Ve formě obkladů jej používali na bolesti kloubů a svalů. Sošky vyřezané z této houby jim sloužily při šamanských rituálech. V Íránu je nazýván Gharikon a je užíván v případě slabosti svalů, zánětu průdušek a plic, při bolestech žaludku a špatném trávení, pomáhá s tvorbou a vylučováním moči, snižuje horečku, mírní následky poštípání hmyzem, pomáhá v případě ischiasu.

Účinky Agarikonu:

Stimuluje imunitní systém a tím ochraňuje před infekcí, má protizánětlivé,  protiinfekční a protimikrobiální účinky, kombinuje se s houbami Coriolus, Reishi a Shiitake. Je vhodný u chronických zánětů, například i u revmatoidní artritidy.

Při pokusech bylo zjištěno, že pokud se k bakteriím přidá Agarikon přestávají se množit a umírají. A to i bakterie způsobující tuberkulózu, dále ničí zlatého stafylokoka, Escheria coli, pneumokoky a další. Byl také úspěšně testován proti viru neštovic, hepatitidy C, herpes virům a chřipkovým virům. Účinky byly prokázány i v případě plísní a kvasinek.

Používá se na prevenci rakoviny u vysoce rizikových skupin i na podpůrnou léčbu nádorů, kde podporuje léčbu samotnou a omezuje tvorbu nových cév, které nádorové buňky vyživují a stimulují.

Je vhodný u astmatických potíží a v případě dušnosti. Odvádí toxické látky z organismu, je vhodný na detoxikaci organismu. Podporuje střevní peristaltiku a pomáhá tak u trávicích potíží.

Účinné látky v Agarikonu:

Agarikon obsahuje velké množství bioaktivních látek. Největší podíl v sušině mají jednoduché cukry, monosacharidy, které obsahují galaktózu, fukózu a mannózu, ale i cukry složené, polysacharidy včetně beta glukanů, které mají imunostimulační, antioxidační i protinádorové účinky. Agarikon dále obsahuje indolové složky jako například melatonin, fenolové složky, aminokyseliny, steroly a minerální látky a stopové prvky jako je zinek, měď železo a hořčík.

Kontraindikace a známé lékové interakce Agarikonu:

Agarikon je většinou dobře snášen, lékové interakce nejsou známy.

Formy vhodné k užívání a jejich dávkování:

Horkovodní extrakt s 30% polysacharidů

Tato forma je nejvhodnější v případě zdravotních potíží.

Houby doporučujeme vždy 5 dní užívat a 2 dny udělat v užívání pauzu, zvláště pokud se řeší problémy související s imunitním systémem, či chronické potíže.

Doporučené dávkování pro dospělého člověka cca 50-70 kg, extrakt s 30% polysacharidů:

Preventivní užívání

  • 1 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Lehčí zdravotní potíže

  • 2 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Vážnější zdravotní potíže

  • 3-5 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Tinktura s obsahem vitálních hub

Tinktury dávkujeme podle váhy obvykle dáváme tolik kapek, kolik člověk váží, tato denní dávka se rozdělí na polovinu, jedna polovina se užívá ráno a druhá polovina v poledne nebo večer.

Houby ve formě prášku (powder, biomasa)

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání. Obvyklá dávka pro dospělého člověka je 2-3x denně čajová lžička houbového prášku rozmíchaná ve vodě.

Sušené plodnice hub

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání. Obvyklá dávka je 20-100 g na den. Plodnice je možné přidat do jídla nebo udělat odvar. Odvar připravíme tak, že vezmeme 100 g hub a vložíme je asi do půl litru studené vody a půl hodiny vaříte mírným varem. Některé houby jsou vhodné k jídlu i s odvarem jako například Agaricus či Hericium, některé jsou příliš dřevité jako například Reishi.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Mohlo by vás zajímat

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min