Maitake


Český název: trsnatec lupenitý, sírovec

Název latinsky: Grifola frondosa

Charakteristika působení z pohledu tradiční čínské medicíny:

Chuť: sladká

Povaha: neutrální

Tropismus: plíce, ledviny, játra, tlusté střevo (podle některých zdrojů má tropismus ke všem hlavním orgánům)

Tradiční použití z pohledu čínské medicíny:

  • vyživuje slezinu
  • doplňuje Qi sleziny
  • odvádí vlhkost
  • tonizuje játra
  • tonizuje ledviny
  • pročišťuje horkost
  • uklidňuje ducha

Maitake vytváří u bází listnatých stromů plodnice tvořené mnoha světlými až tmavohnědými kloboučky o velikosti 3-14 centimetrů, které vytváří rozetu a mají společnou nožku. Plodnice jsou často velké až 40 centimetrů a váží i několik desítek kilogramů. Maitaké je dřevokazná houba a je saprofytem, to znamená, že svého hostitele jen využívá, ale nezahubí. Roste téměř po celém světě, vyhýbá se jen subtropickým a tropickým oblastem. Tato jedlá a velmi chutná houba je známa jako potravina i jako léčivo již mnohá staletí především v Číně a její použití je popsáno ve starých herbářích tradiční čínské medicíny. Přesto, že je její použití popsáno především v čínských herbářích, nejpoužívanější název Maitaké pochází z japonštiny a v překladu znamená tančící houba, prý proto, že lidé tančili radostí, když tuto chutnou a velmi ceněnou houbu našli. Místa, kde lze najít Maitaké v divoké přírodě, byla vždy velmi střežena a informace byla často předávána jen z generace na generaci. Ve vědeckých kruzích byla Maitaké popsána v roce 1785, přejmenována poté v roce 1821. V současné době se pěstuje především uměle a je to jedna z nejznámějších vitálních hub.

Účinky Maitake:

Podporuje trávení, harmonizuje žaludek a slezinu, aby dokázaly lépe přeměňovat potravu na energii a krev pro výživu celého organismu, současně odvádí vlhkost a vlhkou horkost z organismu. Vlhké horko v organismu vše zalepuje a brání přirozenému toku energie i vitálních substancí. Vlhké horko se v organismu může projevit chronickým zánětem i celým metabolickým syndromem, což je soubor zdravotních potíží, mezi které patří diabetes II. typu, zvýšená hladina tuků, cholesterolu, nadváha i vyšší krevní tlak. U diabetu II. typu umí Maitaké zvýšit citlivost tkání na inzulin a snížit glykemii. Studiemi bylo prokázáno, že neutralizuje volné radikály, má tak i ochranný vliv na slinivku, kde nedochází k destrukci β buněk produkujících inzulin. Často ji v tomto případě podáváme společně s houbou Coprinus, která přímo řeší potíže s diabetem, oproti Maitaké, které řeší celý metabolický syndrom. U vyšší hladiny tuků v krvi může tato houba také pomoci, ideálně v kombinaci s houbou Coprinus. Dalším metabolickým problémem je zvýšená hladina cholesterolu, kdy je vhodné Maitaké kombinovat s produkty z fermentované rýže. Vysoký tlak se často spojuje s diabetem a vysokou hladinou cholesterolu a dalšími metabolickými potížemi a v jedné studii bylo prokázáno i přímé snížení krevního tlaku pomocí houby Maitake.  Nadváha je velkým problémem dnešní doby. Studií byl prokázán přímý vliv Maitaké na snižování váhy a to až 12 kg za 2 měsíce. Maitaké harmonizuje práci sleziny, a tak dochází k úpravě chuti k jídlu, a tak i k harmonizaci hmotnosti. Zlepšením metabolismu probíhají v těle lépe i detoxikační procesy.

Maitaké má výrazné protinádorové účinky, protirakovinové účinky jsou způsobeny i posílením imunity a harmonizací metabolismu v těle. Harmonizací metabolismu dokáže snížit i vedlejší účinky radioterapie a chemoterapie. Společně s houbou Coriolus a Reishi se nejčastěji užívá v případě rakoviny prsou, prostaty, vaječníků i střev a jater. Podporuje a harmonizuje imunitní systém a díky vysokému obsahu polysacharidů má výrazné protivirové, ale i protibakteriální a protiparazitické účinky. Pomáhá i v případě potíží s plodností, umí podporovat funkci vaječníků, je vhodný u potíží, které souvisí s polycystickými vaječníky. U potíží s plodností jej často kombinujeme s Cordycepsem. Umí podpořit kostní tkáň tím, že stimuluje osteoblasty a podporuje mineralizaci kostí. U osteoporózy je vhodná kombinace s houbou Shiitaké, může být vhodná i kombinace s Cordycepsem, který posiluje yang ledvin.

Maitaké bývá často nazývána preventivní houbou pro stáří, a to především díky své schopnosti posilovat Qi sleziny a žaludku, harmonizovat imunitu a podporovat celkový metabolismus v těle. Umí i pročišťovat vlhké horko, prostřednictvím doplnění sleziny prospívat ledvinám a harmonizovat duši Shen.

U slabosti močového měchýře se doporučuje užívat společně s houbou Cordyceps u mladších a zimomřivých lidí nebo společně s houbou Reishi. Vhodná může být i v případě otoků, zástavy močení, vodnatelnosti v dutině břišní či hromadění vlhkosti kdekoliv v těle. Dále neutralizuje volné radikály, je silný antioxidant, snižuje oxidační stres, ochraňuje a regeneruje játra, snižuje riziko vzniku trombů, pozitivně ovlivňuje složení mikroflóry, pomáhá při hemoroidech.

Ochraňuje a regeneruje nervovou soustavu, zlepšuje psychiku.

Účinné látky v Maitake:

Maitaké obsahuje velké množství bioaktivních látek. Největší podíl v sušině mají jednoduché cukry, monosacharidy, ale hlavně cukry složené, polysacharidy včetně beta glukanů, které mají imunostimulační, antioxidační i protinádorové účinky. Další polysacharidy, které jsou v Maitaké obsaženy, se řadí k hrubé vláknině, která slouží jako zdroj energie pro symbiotické střevní bakterie. Z Maitake jsou extrahovány i sacharidové frakce, které jsou standardizované a splňují standardy japonského ISO. Další součástí Agaricu jsou aminokyseliny, stavební kameny bílkovin, množství aminokyselin je výrazně vyšší v myceliích, v plodnici je především kyselina glutamová, arginin, serin, alanin, ale i další. Další složkou jsou bílkoviny, především množství různých enzymů. Například frakce MLP nízkomolekulárních bílkovin má imunostimulační účinky. Další složkou jsou nasycené i nenasycené mastné kyseliny. Chuť a vůni houbě dodávají organické kyseliny. Obsaženy jsou i fenolové sloučeniny, terpeny a flavonoidy. Zvláštní postavení má Grifolin, jde o sloučeninu, sekundární metabolit, který podle výsledků studií umí ovlivňovat metabolismus cholesterolu a může tak harmonizovat jeho hodnoty v krvi. Současně má i protimikrobiální účinky. Z vitamínů je přítomen provitamín D, vitamíny skupiny B a beta karoten. Minerály a stopové prvky jsou zastoupeny draslíkem, fosforem, vápníkem a sodíkem, vyskytuje se i selen a zinek a některé další ve stopovém množství.

Kontraindikace a známé lékové interakce Hericia:

 Nejsou známy.

Formy vhodné k užívání a jejich dávkování:

Horkovodní extrakt s 30% polysacharidů

Tato forma je nejvhodnější v případě zdravotních potíží.

Horkovodní extrakt s 50% polysacharidů

Tato forma s vyšším obsahem polysacharidů je vhodná v případě akutních potíží, kdy potřebujeme zrychlit nástup účinků, poté se většinou přechází na užívání horkovodního extraktu s 30% polysacharidů.

Houby doporučujeme vždy 5 dní užívat a 2 dny udělat v užívání pauzu, zvláště pokud se řeší problémy související s imunitním systémem, či chronické potíže.

Doporučené dávkování pro dospělého člověka cca 50-70 kg, extrakt s 30% polysacharidů:

Preventivní užívání

  • 1 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Lehčí zdravotní potíže

  • 2 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Vážnější zdravotní potíže

  • 3-5 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Tinktura s obsahem vitálních hub

Tinktury dávkujeme podle váhy obvykle dáváme tolik kapek, kolik člověk váží, tato denní dávka se rozdělí na polovinu, jedna polovina se užívá ráno a druhá polovina v poledne nebo večer.

Houby ve formě prášku (powder, biomasa)

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání. Obvyklá dávka pro dospělého člověka je 2-3x denně čajová lžička houbového prášku rozmíchaná ve vodě.

Sušené plodnice hub

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání. Obvyklá dávka je 20-100 g na den. Plodnice je možné přidat do jídla nebo udělat odvar. Odvar připravíme tak, že vezmeme 100 g hub a vložíme je asi do půl litru studené vody a půl hodiny vaříte mírným varem. Některé houby jsou vhodné k jídlu i s odvarem jako například Hericium, Agaricus či Maitake, některé jsou příliš dřevité jako například Reishi.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Zobrazit Video

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Akutní zánět středního ucha: Jak na rychlou úlevu a prevenci návratu

Zobrazit Článek

Akutní zánět středního ucha: Jak na rychlou úlevu a prevenci návratu
5 min

Mohlo by vás zajímat

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Zobrazit Video

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Akutní zánět středního ucha: Jak na rychlou úlevu a prevenci návratu

Zobrazit Článek

Akutní zánět středního ucha: Jak na rychlou úlevu a prevenci návratu
5 min

Malý atlas akupunktury – 30. díl – Čtyři brány

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury – 30. díl – Čtyři brány
4 min