Shiitake


Česky: houževnatec jedlý

Latinsky: Lentinula edodes 

Charakteristika působení z pohledu tradiční čínské medicíny:

Chuť: sladká

Povaha: neutrální

Tropismus: slezina, žaludek, plíce

Tradiční použití z pohledu čínské medicíny:

  • nejvíce ze všech vitálních hub vyživuje střed
  • doplňuje Qi
  • vyživuje krev
  • rozpouští vlhkost a hlen

 

Shiitake přezdívaná jako královna mezi houbami, má 5 až 12 centimetrů velký, světle až tmavě hnědý klobouk, vyrůstající na nožce vysoké 3 až 5 centimetrů. Houba má silnou a výraznou chuť i vůni, proto je velmi oblíbená v kuchyni. Roste na pařezech, poraněných stromech či větvích listnatých stromů, které využívá pro svůj růst, proto tuto houbu řadíme mezi dřevokazné houby. Shiitaké může být uměle pěstována i na polenech. V některých oblastech Asie je houba hojně pěstována již přes 1000 let a v Číně i Japonsku je oblíbená nejen v kuchyni, ale je hojně využívána i pro své léčivé účinky. V Japonsku jsou její účinky popsány ve spisech z roku 199 našeho letopočtu, v čínských herbářích z doby dynastie Sung, která byla u moci okolo roku 1000 našeho letopočtu, je popisována jako elixír života. Do botanického systému byla Shiitaké zapsána roku 1877, své současné jméno získala v roce 1976.

Účinky Shiitake:

Posiluje slezinu a žaludek, tak podporuje výrobu Qi a krve, posiluje střed těla a pomáhá tak řešit celkové oslabení organismu.

Pomáhá u únavy, podporuje tvorbu krve, je vhodná u anemií, pomáhá v případě časté tvorby modřin.

Podporuje peristaltiku a pročišťuje střeva, pomáhá v případě nechutenství, průjmů z oslabené sleziny, dalších trávicích potíží, podporuje tvorbu střevní mikroflóry.

Reguluje imunitní systém, posiluje ho zvláště pokud jsou potíže s častými respiračními infekcemi a nachlazením. Posiluje jak vrozenou, tak i adaptabilní složku imunity.

Má výrazné protibakteriální a protivirové působení, zde ho často kombinujeme s houbou Coriolus. Pokud je výrazně oslabená imunitatak je vhodná kombinace s Agarikem. Pokud je oslabená imunita od dětství může být vhodná kombinace s Cordycepsem. Užívá se i v případě kandidózy či na podpůrnou léčbu HIV.

Pomáhá i v případě alergických reakcí.

Shiitaké se používá i u kašle, potížích s dušností, krátkým dechem či astmatem.

Tím, že snižuje vysoký krevní tlak, váhu, snižuje cholesterol tím, že zvyšuje vylučování žlučových kyselin, z kterých se tvoří cholesterol a pomáhá u diabetu II. typu, se používá v případě metabolického syndromu.

Společně s Hlívou se používá ke zmírnění artrotických bolestí.

Vzhledem k tomu, že posiluje kosti může být vhodná u osteoporozy

Společně s ostatními houbami se používá u onkologických onemocnění.

Zmírňuje tvorbu zubního plaku, umí si poradit s bakteriemi, které se v plaku tvoří, například Streptococcus mutans a způsobují zubní kaz.

Je možné ji použít u akné, atopických ekzémů a dalších kožních problémů, traduje se o něm, že zkrášluje obličej.

Snižuje hladinu homocysteinu, jehož vysoké hodnoty jsou spojovány s ischemickou chorobou srdenčí, mozkovou příhodou, onemocněním cév, únavovým syndromem, problémy s otěhotněním, s potraty či vývojovými vadami plodu hlavně nervové soustavy, nadbytek homocysteinu se vyskytuje i u neuropsychických poruch jako je například demence. Vysoké hodnoty homocysteinu souvisí se sníženým příjmem vitaminu B.

Společně s Reishi, Coriolem a Curcuminem je vhodná u revmatoidních onemocnění.

Pomáhá v případě kardiovaskulárních problémů, podporuje krevní oběh, omezuje tvorbu trombů.

Má hepatoprotektivní účinky, ochraňuje játra.

Má antioxidační účinky, v dávnověku se v Japonsku používala na podporu libida.

Účinné látky v Shiitake:

Shiitake obsahuje velké množství bioaktivních látek. Největší podíl v sušině mají jednoduché cukry, monosacharidy, ale hlavně cukry složené, polysacharidy včetně beta glukanů, které mají imunostimulační, antioxidační i protinádorové účinky. Glukany typické pro Shiitaké jsou polysacharidy lentinany, které se získávají ze stěn buněk zralých hub a v Japonsku se používají jako součást terapie juvenilní rakoviny. Další polysacharidy v Shiitake se řadí k hrubé vláknině, která slouží jako zdroj energie pro symbiotické střevní bakterie. Další obsažené látky jsou tvořeny cukrem a peptidy, hlavně, alfa mannan peptid, který se získává z podhoubí a má protinádorové účinky. Z Shiitaké jsou vyráběny standardizované extrakty pod názvy LEM a LAP, které mají prokázané protinádorové, imunostimulační a protimikrobiální účinky. Mezi další účinné látky patří bílkoviny jako například enzymy a neesenciální aminokyseliny i esenciální aminokyseliny, které si náš organismus nedokáže vytvořit a je odkázán na jejich přísun v potravě. Další složkou jsou peptidy. Peptid Latcripin-7A působí protinádorově a antioxidačně. Mastné kyseliny v Shiitaké zastoupené jsou z 80% nenasycené, zdraví prospěšné. Z vitamínů zde najdeme vitamíny skupiny B včetně vitaminu B12, vitamin E, ergosterol – provitamin D2 a beta karoten. Z minerálních a stopových prvků obsahuje vápník, sodík, draslík, hořčík, fosfor, železo, zinek, měď a mangan. Obsah minerálů a stopových prvků se mění podle místa, kde houba roste. Ze sekundárních metabolitů Shiitaké obsahuje polyacetyleny, sirné sloučeniny které mají antibiotický účinek. Lovastatin, který dokáže blokací hydroxymetylglutaryl CoA reduktázy snižovat hodnoty cholesterolu v krvi. Fenoly mají antioxidační, protimikrobiální a protinádorové účinky. Purinové alkaloidy snižují aktivitu S-adenosyl-L-homocystein hydrolázy. To znamená, že purinové alkaloidy dokáží omezit tvorbu homocysteinu. Dále ovlivňují aktivitu angiotenzin konvertujícího enzymu, díky čemuž mohou redukovat krevní tlak. Lykopen je karotenoid, který snižuje oxidační stres.

Kontraindikace a známé lékové interakce Shiitake:

Shiitake je většinou dobře snášena, lékové interakce nejsou známy.

Formy vhodné k užívání a jejich dávkování:

Horkovodní extrakt s 30% polysacharidů

Tato forma je nejvhodnější v případě zdravotních potíží.

Houby doporučujeme vždy 5 dní užívat a 2 dny udělat v užívání pauzu, zvláště pokud se řeší problémy související s imunitním systémem, či chronické potíže.

Doporučené dávkování pro dospělého člověka cca 50-70 kg, extrakt s 30% polysacharidů:

Preventivní užívání

  • 1 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Lehčí zdravotní potíže

  • 2 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Vážnější zdravotní potíže

  • 3-5 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Tinktura s obsahem vitálních hub

Tinktury dávkujeme podle váhy obvykle dáváme tolik kapek, kolik člověk váží, tato denní dávka se rozdělí na polovinu, jedna polovina se užívá ráno a druhá polovina v poledne nebo večer.

Houby ve formě prášku (powder, biomasa)

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání.

Obvyklá dávka pro dospělého člověka je 2-3x denně čajová lžička houbového prášku rozmíchaná ve vodě.

Sušené plodnice hub

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání. Obvyklá dávka je 20-100 g na den. Plodnice je možné přidat do jídla nebo udělat odvar. Odvar připravíme tak, že vezmeme 100 g hub a vložíme je asi do půl litru studené vody a půl hodiny vaříte mírným varem. Některé houby jsou vhodné k jídlu i s odvarem jako například Shiitake, Agaricus či Hericium, některé jsou příliš dřevité jako například Reishi.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Je spokojenost klíčem ke šťastnému životu?

Zobrazit Článek

Je spokojenost klíčem ke šťastnému životu?
8 min

Neztrácejte čas! Naděje pro ženy s rakovinou prsu

Zobrazit Článek

Neztrácejte čas! Naděje pro ženy s rakovinou prsu
3 min

Mohlo by vás zajímat

Je spokojenost klíčem ke šťastnému životu?

Zobrazit Článek

Je spokojenost klíčem ke šťastnému životu?
8 min

Neztrácejte čas! Naděje pro ženy s rakovinou prsu

Zobrazit Článek

Neztrácejte čas! Naděje pro ženy s rakovinou prsu
3 min

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie

Zobrazit Článek

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie
7 min