Vánoční pochoutky bez výčitek: Tradiční recepty, které musíte zkusit
Asi není třeba mluvit o tom, jaký zmatek všeobecně panuje mezi nejrůznějšími stravovacími modely. Mnohé z nich jsou intenzivně energicky propagovány různými autoritami, jako jsou odborníci na výživu, potravinářský průmysl či mladé (obvykle ženské) vlogerky prodávající poselství "čistého" stravování.
Jedním ze společných rysů populárních diet v posledních několika letech byl trend jdoucí proti sacharidům (karbohydráty), který zastávali paleo strávníci, zastánci Atkinsovy diety a mnozí další. Sacharidy jsou obviňovány z řady onemocnění – zejména z neustálého celosvětového nárůstu obezity.
Problém tohoto přístupu je v tom, že sacharidy v této kategorii zahrnují vše – od donutů až po misku hnědé rýže. Tvrzení, že rafinovaná, bílá mouka, levný tuk, spousta cukru a řada potravinářských přídatných látek může narušit zdravý metabolismus a vést k obezitě, není překvapivé. Ale je absurdní předpokládat rovnocennost s nerafinovanými celozrnnými výrobky.
Konečně byla aktuálně zveřejněna přelomová studie zadaná Světovou zdravotnickou organizací, která tuto debatu objasňuje a vyvrací mnohé z argumentů proti sacharidům. Jedná se o jeden z největších a nejuznávanějších výzkumů v oblasti výživy, jaký byl kdy publikován, využívající 40 let pozorování a klinických studií pokrývajících 135 milionů osoboroků.
A závěr? Strava s vysokým obsahem vlákniny, která se nachází v celých obilných zrnech – stejně jako v ořeších, semenech, zelenině, luštěninách a ovoci – dramaticky snižuje riziko celé řady nemocí včetně cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a rakoviny (s 15–30% snížením úmrtí ze všech příčin) a taktéž vede ke snížení tělesné hmotnosti a snížení cholesterolu. Tato studie zjistila, že bychom v ideálním případě měli jíst alespoň 25 g vlákniny denně, což je množství, kterého dosahuje pouze malé procento celosvětové populace.
Důvod, proč se tato studie vrací k celým obilným zrnům, je ten, že podle profesora Jima Manna, hlavního autora studie, „je docela dobře nemožné získat dostatek vlákniny pouze z ovoce a zeleniny.“
Prof. John Cummings, další z autorů, říká: „Toto je konec 50 let výzkumů vlákniny ve stravě. Je to rozhodující moment… musíme to vytesat do kamene a začlenit do lidských životů.“
V komentáři v časopise Lancet profesor Gary Frost z Imperial College London uvedl, že tato analýza „poskytuje přesvědčivé důkazy, že vláknina a celozrnné potraviny jsou hlavními determinanty mnoha výsledků v oblasti zdraví a měly by být součástí politiky v oblasti veřejného zdraví.“
Profesorka Nita Forouhiová z epidemiologické jednotky MRC na Cambridge University uvedla, že zjištění „naznačují, že ačkoliv je ve společnosti obecně stále oblíbený jakýkoli dietní režim, který doporučuje stravu s velmi nízkým obsahem karbohydrátů, měly by být vzaty v úvahu oportunitní náklady vznikající v důsledku vynechání vlákniny z celých zrn. Velmi záleží na kvalitě, nad rámec debaty o kvantitě. Celozrnné potraviny mají obvykle vysoký obsah vlákniny a tento výzkum přináší další důkazy, které zdůrazňují její důležitost a podporují posun v naší stravě od zpracovaných a rafinovaných potravin v potravinovém dodavatelském řetězci k celozrnným potravinám bohatším na vlákninu.“
Ačkoli důvody, proč jsou diety s vysokým obsahem vlákniny tak prospěšné pro zdraví, mohou být složité, jedním z hlavních kandidátů je rostoucí porozumění tomu, jak nestravitelná vláknina působí jako prebiotikum – živí obrovskou populaci užitečných střevních organismů (mikrobiota), o kterých dnes víme, že jsou životně důležité pro mnoho aspektů fyzického a duševního zdraví.
Autor: Peter Deadman
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.