Jezte 25 g vlákniny denně a snižte riziko vzniku celé řady nemocí


Asi není třeba mluvit o tom, jaký zmatek všeobecně panuje mezi nejrůznějšími stravovacími modely. Mnohé z nich jsou intenzivně energicky propagovány různými autoritami, jako jsou odborníci na výživu, potravinářský průmysl či mladé (obvykle ženské) vlogerky prodávající poselství "čistého" stravování.

Jedním ze společných rysů populárních diet v posledních několika letech byl trend jdoucí proti sacharidům (karbohydráty), který zastávali paleo strávníci, zastánci Atkinsovy diety a mnozí další. Sacharidy jsou obviňovány z řady onemocnění – zejména z neustálého celosvětového nárůstu obezity.

Problém tohoto přístupu je v tom, že sacharidy v této kategorii zahrnují vše – od donutů až po misku hnědé rýže. Tvrzení, že rafinovaná, bílá mouka, levný tuk, spousta cukru a řada potravinářských přídatných látek může narušit zdravý metabolismus a vést k obezitě, není překvapivé. Ale je absurdní předpokládat rovnocennost s nerafinovanými celozrnnými výrobky.

Konečně byla aktuálně zveřejněna přelomová studie zadaná Světovou zdravotnickou organizací, která tuto debatu objasňuje a vyvrací mnohé z argumentů proti sacharidům. Jedná se o jeden z největších a nejuznávanějších výzkumů v oblasti výživy, jaký byl kdy publikován, využívající 40 let pozorování a klinických studií pokrývajících 135 milionů osoboroků.

A závěr? Strava s vysokým obsahem vlákniny, která se nachází v celých obilných zrnech – stejně jako v ořeších, semenech, zelenině, luštěninách a ovoci – dramaticky snižuje riziko celé řady nemocí včetně cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a rakoviny (s 15–30% snížením úmrtí ze všech příčin) a taktéž vede ke snížení tělesné hmotnosti a snížení cholesterolu. Tato studie zjistila, že bychom v ideálním případě měli jíst alespoň 25 g vlákniny denně, což je množství, kterého dosahuje pouze malé procento celosvětové populace.

Man,On,Dark,Background,Using,Digital,X-ray,Of,Human,Intestine

Důvod, proč se tato studie vrací k celým obilným zrnům, je ten, že podle profesora Jima Manna, hlavního autora studie, „je docela dobře nemožné získat dostatek vlákniny pouze z ovoce a zeleniny.“

Prof. John Cummings, další z autorů, říká: „Toto je konec 50 let výzkumů vlákniny ve stravě. Je to rozhodující moment… musíme to vytesat do kamene a začlenit do lidských životů.“

V komentáři v časopise Lancet profesor Gary Frost z Imperial College London uvedl, že tato analýza „poskytuje přesvědčivé důkazy, že vláknina a celozrnné potraviny jsou hlavními determinanty mnoha výsledků v oblasti zdraví a měly by být součástí politiky v oblasti veřejného zdraví.“

Profesorka Nita Forouhiová z epidemiologické jednotky MRC na Cambridge University uvedla, že zjištění „naznačují, že ačkoliv je ve společnosti obecně stále oblíbený jakýkoli dietní režim, který doporučuje stravu s velmi nízkým obsahem karbohydrátů, měly by být vzaty v úvahu oportunitní náklady vznikající v důsledku vynechání vlákniny z celých zrn. Velmi záleží na kvalitě, nad rámec debaty o kvantitě. Celozrnné potraviny mají obvykle vysoký obsah vlákniny a tento výzkum přináší další důkazy, které zdůrazňují její důležitost a podporují posun v naší stravě od zpracovaných a rafinovaných potravin v potravinovém dodavatelském řetězci k celozrnným potravinám bohatším na vlákninu.“

Ačkoli důvody, proč jsou diety s vysokým obsahem vlákniny tak prospěšné pro zdraví, mohou být složité, jedním z hlavních kandidátů je rostoucí porozumění tomu, jak nestravitelná vláknina působí jako prebiotikum – živí obrovskou populaci užitečných střevních organismů (mikrobiota), o kterých dnes víme, že jsou životně důležité pro mnoho aspektů fyzického a duševního zdraví.

 

Autor: Peter Deadman



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku


Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita

Zobrazit Článek

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita
4 min

Jak odstranit blokády způsobující bolest a ztrátu pohyblivosti

Zobrazit Článek

Jak odstranit blokády způsobující bolest a ztrátu pohyblivosti
5 min

Léčba ortopedických onemocnění zvířecích pacientů čínskou medicínou

Léčba ortopedických onemocnění zvířecích pacientů čínskou medicínou
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Malý atlas akupunktury - 39. díl - Yang Fu (GB-38)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 39. díl - Yang Fu (GB-38)
3 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.