Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky
Demence je spojená s postupným poškozováním mozku a ztrátou mozkových funkcí, tj. klesá schopnost se učit, pamatovat si a vybavovat informace. Ačkoli se demence v plné síle projeví nejčastěji ve vyšším věku, změny, které k ní vedou, se začínají objevovat dlouho předtím. Vědci hledají možnosti, jak mozek ochránit a oddálit nástup poškozujících procesů, a tedy i demence. Předběžné výsledky z jiných studií ukázaly, že by pomocníkem pro udržení mozku v kondici mohly být borůvky. U osob starších 70 let vedla pravidelná konzumace borůvkové šťávy ke zlepšení učení i vybavování si. Zůstávalo však otázkou, zda mohou borůvky pomoci již ve středním věku, tj. sloužit jako prevence demence, nikoli jako podpůrně-léčebný prostředek.
Vědci do studie zařadili osoby s nadváhou, neboť u nich je vyšší riziko, že se ve stáří rozvine demence. Věk účastníků byl mezi 55 až 65 lety. Před zahájením podávání borůvek se provedly testy, které byly zaměřeny na mozkové funkce a také na funkce mitochondrií. To jsou organely, které jsou nezbytné pro správnou funkci buněk. Zajišťují buněčné dýchání a tvorbu sloučeniny, která dodává buňce energii, tj. ATP. Mitochondrie, pokud jsou ve stresu, produkují velké množství volných radikálů a zvyšují oxidační stres, který může vyvolat zánět a poškodit tkáně i buněčnou DNA. Borůvky v podobě sušených borůvek rozemletých na prášek konzumovalo 15 účastníků a 18 účastníků dostávalo stejně vypadající prášek, ale bez obsahu borůvek. Studie trvala 14 dní. Žádný z účastníků nevěděl, co dostává, zda borůvky, nebo placebo. Na konci studie se provedly stejné testy jako na jeho začátku a výsledky se porovnaly. Ukázalo se, že u osob, které dostávaly borůvky došlo ke zlepšení vybavení si čteného textu a také paměti. “Borůvkoví” účastníci také popisovali, že zlepšení mozkových funkcí sami pociťovali i v běžném životě. Lépe si zapamatovávali různé údaje. U osob, které borůvky nedostávaly, k takovým změnám nedošlo. Dalším pozitivním efektem užívání borůvek bylo snížení inzulinu a zlepšení stavu mitochondrií.
Výsledky této studie dávají tušit, že konzumace borůvek by mohla snížit riziko vzniku demence. Zdá se, že dokáže snižovat oxidační stres, chránit mitochondrie a tím také mozek před poškozením. Tím mohou borůvky zamezit poklesu mozkových funkcí.
V tradiční čínské medicíně se borůvky považují za léčivou bylinu a jsou používány pro různé účely. Borůvky mají neutrální povahu, zatímco chuťově spadají dle TČM do kategorií sladkých, kyselých a hořkých potravin. Díky své kyselosti a hořkosti jsou ideální potravinou pro horké letní dny.
Protože borůvky dle TČM vyživují Játra a odvádějí z nich horkost, prospívají díky vztahu Jater a očí také zraku. Vzhledem ke zmiňovanému odvádění horkosti mohou podpořit tělo například při pálení či začervenání očí. Mimo Jater mají tropismus také ke Žlučníku, Ledvinám a Močovému měchýři, díky čemuž prospívají cestám vody, odvádí vlhkost a zprůchodňují močení.
Podle TČM vznikají zdravotní problémy na základě nerovnováhy a borůvky díky svému působení hned na několik orgánů mohou podpořit vyrovnání energie.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010;58(7):3996-4000. doi:10.1021/jf9029332 Krikorian R, Skelton MR, Summer SS, Shidler MD, Sullivan PG. Blueberry Supplementation in Midlife for Dementia Risk Reduction. Nutrients. 2022 Apr 13;14(8):1619. doi: 10.3390/nu14081619. PMID: 35458181; PMCID: PMC9031005.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.