Kurkuma - studnice chuti a zdraví


Kurkumu známe hlavně jako koření, které je nedílnou součástí mnoha národních kuchyní. Víte však, jak se kurkuma vyrábí, co obsahuje a co všechno umí? Jsou vaše odpovědi ne? Pak jste tu správně. V našem textu se pokusíme tyto otázky zodpovědět.

Seznamte se s kurkumou

Rostlina kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) pochází z jižní Asie a je nejdůležitějších z kurkumovníků, ze kterého se vyrábí koření kurkuma. Tato rostlina patří mezi zázvorovité. Jedná se o víceletou rostlinu, která tvoří velké dužnaté kopinaté listy, které většinou dosahují délky kolem jednoho metru. Důležité ovšem je, co se skrývá pod zemí. Zde najdeme žlutý až oranžový oddenek, který se může využít čerstvý, podobně jako zázvor, nebo se uvaří, usuší a rozemílá na prášek, a tak vzniká ono známé koření jménem kurkuma.

Oddenek kurkumovníku se používá více než 2 500 let. Písemné záznamy jsou dohledatelné v čínských herbářích z let 700 našeho letopočtu. Kurkuma byla hojně využívána v asijských tradičních medicínách, v ajurvédě a tradiční čínské medicíně. Užívala se k léčbě mnoha druhů onemocnění, od akutních po chronická. O tom, že naši předci věděli, co dělají, když používali kurkumu, svědčí analýzy jejího složení.

Obsahuje velké množství látek, které jsou biologicky aktivní a mohou zasáhnout do fungování našeho organismu. Nejzajímavějšími složkami oddenku kurkumy jsou kurkumoidy, a hlavně kurkumin. Kurkumin je žlutý až oranžový pigment, který dává koření jeho typickou barvu. Dále jsou to např. terpenové látky, např. curcumen, zingiberen, terpinolone, p-cymen, turmerony, fenolové kyseliny, např. kyselina skořicová, kyselina kávová či p-kumarová. Látek, které se kurkumě nacházejí, je samozřejmě mnohem více, a vydaly by na jeden samostatný článek.

Kurkuma 2

Kurkuma v gastronomii

Začneme tím, co je zcela typické a nikoho nepřekvapí. Není snad nikdo, kdo nikdy nepoužil kurkumu při vaření, nebo aspoň neochutnal jídlo, ve kterém kurkuma byla. Kurkuma se používá samotná nebo je součástí různých druhů kořenících směsí, včetně curry. Je typická pro indickou kuchyni. Čerstvou kurkumu je možné využít podobně jako zázvor, má pikantní jemně nahořklou chuť. Více se však používá kurkumový prášek, lze jím ochutit zeleninová, luštěninová i masová jídla, ale také dezerty a nápoje. 

Kurkuma jako barvivo

Jistě jste si všimli, že kurkuma má jasně žlutou až oranžovou barvu? Toho se využívá na obarvování látek (bavlněných, vlněných či hedvábných) či výrobu barev na kreslení. Tyto techniky barvení se používají v některých oblastech světa dodnes. Pomocí kurkumy se také dobarvuje mnoho potravin, což je mnohem zdravější než použití syntetických barviv.

Kurkuma v kosmetice

Méně známé je využití kurkumy v kosmetice. Látky v kurkumě obsažené mají výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky. Kosmetické přípravky s kurkumou, hlavně s kurkuminem, mohou zpomalovat stárnutí a působit hojivě, a to např. i v případě různých druhů ekzémů či vyrážek virového původu. Kurkumin dokáže také pleť zesvětlit, je tedy možné využít jej v boji proti pigmentovým skvrnám.

Kurkuma 3

Kurkuma a lidské tělo

Jako poslední jsme si schovali vliv kurkumy na naše zdraví. Vyjmenujeme její hlavní účinky.

  • Kurkuma je balzámem pro naši trávicí soustavu. Podporuje trávení, neboť zvyšuje produkci žluči a chrání střevo před poškozením škodlivými látkami i infekcemi. Snižuje zánět ve střevě a podporuje jeho regeneraci.
  • Kurkuma také dokáže snižovat nežádoucí aktivitu imunitního systému v podobě chronických zánětů, které poškozují tkáně. Existují také studie s pacienty, kdy se však nepodává kurkuma jako taková, ale kurkumin, který je extrémně účinný. Ten může být velmi prospěšný pacientům a ulcerózní kolitidou, revmatoidní artritidou či osteoartritidou. Zmírnění zánětu u těchto nemocí vede také ke zlepšení kvality života pacientů.
  • Důležitým efektem kurkumy je snižování oxidačního stresu. Kurkuma, resp. látky v ní obsažené, mají charakter antioxidantů. Snížení oxidačního stresu působí jako prevence před nádorovými onemocněními, chronickými záněty a zpomaluje celkovou degeneraci organismu.

Kurkuma může chránit před vznikem nádorových onemocnění. Ve studiích se zvířaty a na buňkách se ukázalo, že dokáže ničit nádorové buňky. Kurkuma či kurkumin byly také využity ve studiích s pacienty, kde se prokázalo, že dokáže mírnit dopady protinádorové léčby, mírnit zánět a zlepšit kvalitu života pacientů. A to není málo.

 

  • Kurkuma může zlepšit paměť, a to i u osob s mírnou formou demence. Může tak sloužit jako prevence vzniku Alzheimerovy nemoci. To je dáno jak jejím antioxidačním účinkem, snižováním zánětu, tak pozitivním vlivem na nervové buňky.
  • Když jsme zabrousili do tématu mozku, tak kurkuma je také pomocníkem v boji s depresemi. V jedné studii bylo dokonce užívání kurkuminu stejně účinné jako užívání fluoxetinu, což je běžně podávané antidepresivum.
  • Nakonec jsme si nechali velmi podstatný účinek. Srdečně-cévní nemoci jsou totiž v populaci velmi rozšířené a jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Kurkuma chrání srdeční sval, i tím, že snižuje zánět a oxidační stres. Zásadní ale je, že snižuje hodnoty cholesterolu, který poškozuje cévy, včetně těch věnčitých, které zásobuje živinami a kyslíkem srdeční sval.

Jste překvapení, co takové “obyčejné” koření dokáže?

Pokud jste po přečtení našeho textu nezatoužili ochutnat něco s kurkumou či si koupit potravní doplněk s kurkuminem, napsali jsme článek špatně. Věřte, že kurkuma je ještě lepší, než je napsáno a měli byste jí otevřít dveře do svých domovů. Dobře se vám odmění.

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami

Zobrazit Článek

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami
8 min

Nenechte si zkazit léto: Jak na letní nevolnosti a střevní problémy

Zobrazit Článek

Nenechte si zkazit léto: Jak na letní nevolnosti a střevní problémy
7 min

Sezóna klíšťat je v plném proudu: Jak se nejlépe chránit?

Zobrazit Článek

Sezóna klíšťat je v plném proudu: Jak se nejlépe chránit?
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Akupunkturní léčba problémů s erekcí – 1. díl

Zobrazit Článek

Akupunkturní léčba problémů s erekcí – 1. díl
8 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.