Shao Fu Zhu Yu Tang
Tato komplexní směs řeší trávicí potíže na několika úrovních. Pokud se energie v žaludku nehýbe správným způsobem, energie stagnuje, žaludek netráví a můžeme pociťovat tlak a plnost v oblasti nadbřišku, objevuje se říhání nebo vracení se natrávené potravy zpět do úst. Zhoršení těchto potíží pociťujeme hlavně po jídle.
Pokud žaludek nezpracuje potravu správným způsobem, Slezina, systém zodpovídající v čínské medicíně za trávení, nemůže správně oddělit čisté od kalného a vznikají mnohé potíže včetně únavy, zahlenění či zavlhčení organismu.
Když je Slezina v pořádku, posílá Gu Qi, čistou, jemnohmotnou energii vzhůru a z ní se tvoří vitální substance těla včetně Qi a krve a odpad, kalné, posílá dolů a stolicí z těla ven.
V případě, že tento mechanismus nefunguje správně, vzniká únava z nedostatku vitálních substancí, svaly nejsou dobře živeny, v těle je nadbytek vlhkosti, špatně zpracovaná potrava stagnuje a může se objevit škroukání v břiše, nadýmání a průjem.
Potíže s oslabenou Slezinou nejprve pociťujeme jen pokud uděláme dietní chybu nebo se přejíme, později, pokud potíže neřešíme, můžeme pociťovat únavu a potíže po každém jídle.
Jian Pi Tang obsahuje byliny, které podporují správné proudění energie a potravy v oblasti žaludku a střev, zpevňují Slezinu, a tak pomáhají potravu lépe zpracovat a využít, odvádějí patologickou vlhkost, pomáhají trávit všechny složky potravy a celkově posilují celý komplex trávení.
Pokud nám dobře funguje trávení, nemusíme úzkostlivě hlídat každé sousto a máme dostatek energie na to, co nás baví.
Oslabení sleziny vede k mnoha dalším scénářům jako je únava, oslabená obranyschopnost, atrofie svalstva.
Při posilování komplexu trávení je nutný pravidelný stravovací režim a úprava stravy směrem k posílení sleziny a harmonizaci žaludku viz kapitola Stravování.
Pokud je trávení výrazně ovlivňováno stresem, doporučujeme kombinovat s tinkturou Xiao Yao San, která uvolňuje játra a harmonizuje je se slezinou.
Pokud je výrazné nadýmání, plynatost, rozpínání v oblasti žaludku a dostavuje se proměnlivé pobolívání v této oblasti, doporučujeme zkombinovat s tinkturou Mu Xiang Shun Qi Wan, která více rozhýbává stagnace v oblasti středního zářiče.
Česky |
Latinsky |
Čínsky |
atraktylis velkoúborový, oddenek |
Rhiz. atractylodis |
Bai Zhu (Chao) |
pornatka kokosová, sklerocium |
Skler. poriae |
Fu Ling |
pazvonek chloupkatý, kořen |
Rad. codonopsis pilosulae |
Dang Shen |
jam čínský, hlíza |
Tub. dioscoreae oppositae |
Shan Yao (Chao) |
muškátový ořech |
Sem. myristicae |
Rou Dou Kou |
hloh peřenoklaný, plod |
Fruc. crataegi |
Shan Zha (Chao) |
medicinální droždí |
Massa fermentata |
Shen Qu |
naklíčený ječmen, plod |
Fruc. hordei germinatus |
Mai Ya (Sheng) |
mandarinka obecná, kůra |
Peri. citri |
Chen Pi |
amom huňatý, plod |
Fruc. amomi |
Sha Ren |
chrpovník lopuchový, kořen |
Rad. aucklandiae |
Mu Xiang |
koptis čínská, oddenek |
Rhiz. coptidis |
Huang Lian (Jiu) |
lékořice, kořen |
Rad. glycyrrhizae |
Gan Cao (Zhi) |