Jian Tang Wan


Čínští lékaři již ve starověku dokázali zjistit, zda má člověk vysokou hladinu cukru v krvi. Jednak si všimli žízně jako doprovodného příznaku a pak udělali jednoduchý test: močením na kámen zjišťovali, zda mravence láká sladká moč. Tyto společné příznaky pojmenovali jako Chřadnutí z žízně (Xiao Ke).

Dnes jde o poměrně častou, plíživou a závažnou nemoc. Odhaduje se, že na celém světě trpí poruchou glukózové tolerance (IGT – „předstupeň“ diabetu) přibližně 300 milionů lidí; u 25 % až 75 % z nich se do deseti let vyvine diabetes II. typu (cukrovka). V době diagnózy bude mít polovina z nich poškozené tkáně a všichni budou mít zvýšené riziko ischemické choroby srdeční.

Z pohledu čínské medicíny se Xiao Ke většinou projevuje jako nedostatek energie Qi a yin. Yin nedostatečně vyvažuje yangovou energii, voda nesvlažuje oheň a dochází k nadměrnému horku. V horním zářiči tak vzniká žízeň, ve středním zářiči, díky horku v žaludku nadměrná žravost a ve spodním zářiči dochází ke zvýšenému močení.

Směs Jiang Tang Wan pomáhá tento stav řešit tím, že vyživuje yin a Qi, vytváří tělesné tekutiny a pomáhá tak udržovat hladinu glukózy.

Kořen ženšenu je jednou z nejznámějších čínských bylin na doplnění Qi, kořen kozince také doplňuje Qi a současně podporuje imunitní funkce, atraktylis, americký ženšen a lékořice posilují a harmonizují trávení. Oba ženšeny navíc doplňují tekutiny. V tom jim asistuje ofiopogon a stemona, které hasí žízeň a současně pročišťují horko. Kokořík tonizuje ledviny, vyživuje yin a zvlhčuje plíce, plody schizandry brání úniku toho, co doplníme, kořen kudzu doplňuje tekutiny a tlumí žízeň. Rehmánie doplňuje tekutiny a je to nejvýznamnější tonikum pro ledviny, které jsou zdrojem a kořenem veškerého yinu v těle. Koptis a rebarbora pročišťují horko.

Tato směs byla modifikována přidáním amerického ženšenu, stemony a rehmánie, tím se účinek směsi prohloubil a rozšířil na všechny tři zářiče.

Tradiční použití receptu z pohledu čínské medicíny

  • vyživuje yin a Qi
  • rozhojňuje tělesné tekutiny (Jin Ye)
  • pročišťuje prázdné i plné horko
  • harmonizuje hladinu glukózy a snižuje pravděpodobnost progrese diabetu (Xiao Ke)

Směs je doporučována v těchto případech

  • žízeň, potřeba pít hodně vody
  • sucho v ústech
  • časté a hojné močení (polyurie)
  • noční močení
  • žravost a neustálý pocit hladu
  • změny váhy – hubnutí nebo přibírání
  • porucha glukózové tolerance (IGT)
  • kompenzovaný diabetes mellitus II. typu
  • sklon k zácpě
  • únava
  • vyčerpání
  • odpolední, noční nebo spontánní pocení
  • horko pěti srdcí (oblast srdce, dlaně a plosky nohou)
  • suchá kůže
  • svědění kůže

Jazyk

  • různý
  • většinou do červena
  • může být bez povlaku nebo s malým množstvím povlaku

Pulz

  • obvykle jemný (xi)
  • prázdný (xu)
  • slabý (ruo)
  • podle míry horka může být rychlý (shu)
  • klouzavý (hua)

Kontraindikace

  • Směs je obvykle dobře snášena.

Další nápady a doporučení

  • Jde o tonizační směs, a proto ji doporučujeme užívat obvykle 2 až 3 měsíce, aby se výsledek projevil a poté podle potřeby.
  • Dodržování diety a režimové změny jsou pro léčbu nevyhnutelné!
  • Svévolně nikdy nevysazujte medikaci zavedenou lékařem!
  • Pokud užíváte jiné léky, poraďte se před užíváním se svým terapeutem nebo lékařem.
  • Metaanalýza osmi studií z roku 2009 ukázala, že u osob užívajících čínské bylinné léky v kombinaci s úpravou životního stylu byla více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se jejich hladina plazmatické glukózy nalačno vrátí do normálních hodnot (tj. plazmatická glukóza nalačno <7,8 mmol/l a glykémie ve 2 hodinách <11,1 mmol/l) ve srovnání se samotnou úpravou životního stylu. U osob, které dostávaly čínské byliny, byla v průběhu trvání studie také nižší pravděpodobnost progrese diabetu.

Složení směsi

Česky

Latinsky

Čínsky

kozinec blanitý, kořen

Rad. astragali

Huang Qi (Chao)

 

Rad. panacis quinquefolii

Xi Yang Shen

rehmanie lepkavá, upravený kořen

Rad. rehmaniae preparata

Di Huang  (Sheng)

kudzu, kořen

Rad. puerariae

Ge Gen

krtičník japonský, kořen

Rad. scrophulariae ningpoensis

Xuan Shen

ofiopogon japonský, kořen

Rad. ophiopogonis

Mai Men Dong

pornatka kokosová, sklerocium

Skler. poriae

Fu Ling

kokořík, oddenek

Rhiz. polygonati

Huang Jing

koptis čínská, oddenek

Rhiz. coptidis 

Huang Lian (Jiu)

atraktylis velkoúborový, oddenek

Rhiz. atractylodis

Bai Zhu (Chao)

reveň, kořen

Rhei rhizoma et rad.

Da Huang  (Sheng)

klanopraška čínská, plod

Fruc. schisandrae

Wu Wei Zi (Bei Sheng)

ženšen pravý, kořen

Rad. ginseng

Ren Shen (Sheng Shai)

lékořice, kořen

Rad. glycyrrhizae

Gan Cao  (Zhi)




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Shao Fu Zhu Yu Tang

Zobrazit Článek

Shao Fu Zhu Yu Tang

Zan Yu Tang

Zobrazit Článek

Zan Yu Tang

Yu Lin Zhu Tang

Zobrazit Článek

Yu Lin Zhu Tang

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min