Rozdíl mezi fermentovanou a nefermentovanou sójou je zásadní


Kdysi se v Číně a Japonsku nepěstovaly sójové boby jako potrava pro lidi, ale z daleko jiného důvodu. Zemědělci potřebovali do půdy vrátit dusík, který z ní odčerpávali pěstováním rýže. Ze starých čínských spisů vyplývá, že sója byla tradičně považována za nevhodnou k lidské stravě. Vyskytují se v ní některé toxické antinutrienty, které jsou velmi těžko stravitelné a způsobují plynatost a nadýmání. Je jedinou luštěninou, u které se navzdory namáčení a pomalému vaření nedaří tyto látky, které představují významné zdravotní riziko, neutralizovat.

Asiaté však přišli i na to, že když sóju zakopou a nechají zkvasit, o tyto negativní účinky přijde. Dnes už se boby do země nezakopávají, ale procházejí fermentačním procesem se specifickými bakteriemi, kvasinkami nebo houbami. Fermentace významně snižuje množství antinutričních látek, jako jsou např. fytáty, které mohou bránit vstřebávání živin. Tento proces výrazně zlepšuje i stravitelnost sóji a také zkvalitňuje mechanismus působení rostlinných látek – izoflavonů – obsažených v sóje.

Účinky sóji na lidské zdraví se zabývá velké množství vědeckých studií. Z některých vyplývá, že se může vlivem izoflavonů snižovat riziko rakoviny prsu. Mohou pomáhat i předcházet rakovině prostaty, snižovat cholesterol a zmírňovat problémy spojené s menopauzou. Vždy je však nutné konzumovat sóju fermentovanou, která dále obsahuje vysoké množství vitaminu K2, živiny, která působí synergicky s vitaminem D, hořčíkem a vápníkem a může zabraňovat osteoporóze, kardiovaskulárním chorobám a demenci. Uvádí se, že velké procento západní populace má nedostatek tohoto vitaminu.

Fermentované sójové výrobky vyživují střeva, posilují dobré střevní bakterie, zlepšují trávení a napomáhají vstřebávání živin. Náš imunitní systém začíná ve střevech a fermentovaná sója může mít pozitivní účinek na zlepšení imunity. Dodává tělu probiotika, kompletní aminokyseliny, fytonutrienty a antioxidanty. Mezi fermentované sójové výrobky, které poskytují zdraví prospěšné účinky, patří např. natto, miso, fermentovaná sójová omáčka, tempeh nebo fermentované tofu.

Tip: Zvažte zařazení natto do svého jídelníčku. Natto je název pro fermentovaný sýr získávaný ze sójových bobů pomocí bakterie Bacillus subtilis. Díky fermentačnímu procesu dochází během jeho výroby k rozkladu bílkovin v sójových bobech, což má za následek větší stravitelnost než u samotných bobů. Natto je vynikajícím zdrojem bílkovin, obsahuje enzym nattokinázu (který ovlivňuje srážení krve) a zdraví prospěšná probiotika. Nejvýznamnější složkou natta je vitamin K2 (menachinony), který udržuje kardiovaskulární systém v kondici a který je ve stravě obvykle vzácný. Zabraňuje zvápenatění cév a chrání tělo před tvorbou sraženin. Ty mohou zablokovat průtok krve v tepnách srdce a mozku a způsobit anginu pectoris, srdeční infarkt nebo mrtvici.

Natto má poměrně charakteristickou a výraznou chuť a vůni, což může některé konzumenty odradit. V různých asijských zemích se často podává s různými přísadami po nakládání. Často se také používá k dochucení pokrmů na talíři. V Japonsku je běžné konzumovat ho s rýží nebo jako doplněk hlavních jídel, včetně snídaně. V některých prodejnách zdravé výživy je natto k dispozici i u nás.

Raw,Tempeh,Or,Tempe.,Tempeh,Slices,On,Wooden,Background,,Cut

Jak je to ale s nefermentovanými sójovými výrobky?

V ideálním případě bychom se jim měli vyhnout. Nefermentované a geneticky modifikované složky na bázi sóji jsou skryty v mnoha potravinářských výrobcích, včetně klasického tofu, dětské výživy a doplňků stravy na bázi sóji. Bohužel se ale vyskytují třeba i v klasických uzeninách, pečivu a pomazánkách, sóju obsahují různé sušenky a krekry, proteinové tyčinky, omáčky nebo zmrzlina. Tabu by měly být sójové párky a hamburgery, sójové mléko, texturovaná rostlinná bílkovina, známá také jako sójové maso, levné sójové omáčky ze supermarketů, hydrolyzovaná bílkovina, sójový bílkovinný izolát, sójový bílkovinný koncentrát a olej na bázi sóji. Jedná se o potraviny, které rozhodně nelze spojovat se zdravou výživou.

Tyto „moderní“ nefermentované sójové výrobky se získávají často za použití extrémního tepla a tlaku, chemických rozpouštědel, silných kyselin nebo silných zásaditých látek, extruze a dalších technologických metod, které s sebou přinášejí mnoho nevýhod a zdravotních rizik. Výsledné produkty mohou obsahovat škodlivé látky, jako jsou glutamát a aspartát, aceton, benzen a jiné sloučeniny, které mohou mít pro zdraví velmi nepříznivé, často i karcinogenní účinky.

Sója očima TCM

A jak je to se sójou z pohledu čínské medicíny? Léčivka známá pod názvem Dan Dou Chi vzniká fermentací černých sójových bobů a dalších ingrediencí. Forma Wen sloužící k zahřívání je povahy teplé, zatímco varianta Qing určená k pročišťování je povahy chladné. Jedná se o léčivku, která nejvíce působí na Plíce a Žaludek. Forma Qing se v receptech používá při horečce, kašli, bolestech v krku nebo při podrážděnosti a pocitu plnosti na hrudi. Oproti tomu forma Wen je vhodná při zimnici a mírně zvýšené teplotě. Nicméně je třeba vědět, že je účinek spíše jemný, takže na zahnání horečky nejspíš nebude čajová lžička fermentované sóji stačit.

Naše rada na závěr: Snažte se konzumovat sóju v její fermentované podobě. Vychutnejte si výrobky, jako je miso, tempeh, natto a tradičně vařená sójová omáčka. Přesto se ujistěte, že i tyto produkty jsou organické a geneticky nemodifikované. Je to velmi důležité! Sója je levná surovina, která velmi často plní funkci zahušťovadla. Proto vždy čtěte složení na obalech výrobků. Jen ekologické, geneticky nemodifikované fermentované sójové výrobky jsou zdravou potravinou s vysokým obsahem bílkovin.

 

Autor: Moudrá želva

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku


Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Zdravé semínko: Jak posilovat imunitní systém dětí

Zobrazit Video

Zdravé semínko: Jak posilovat imunitní systém dětí

Léčba neurologických zvířecích pacientů pomocí čínské medicíny 2. díl

Léčba neurologických zvířecích pacientů pomocí čínské medicíny 2. díl
6 min

Malý atlas akupunktury - 36. díl - Body přehrad

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 36. díl - Body přehrad
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?

Zobrazit Článek

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?
7 min

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí

Zobrazit Článek

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí
9 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.