Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli

Dnes si připravíme teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami, ale nejdříve si řekneme něco o quinoi.
Quinoa
Quinoa (merlík čilský) je jednou z oblíbených bezlepkových obilovin, která se považuje za superpotravinu díky svým výživovým vlastnostem. Původně pochází z pohoří And, Bolívie, Peru a Chile, kde byla známa již před 5 000 lety. V řeči starých Inků se nazývala „matka zrn“. S kolonizací vymizela a teprve v 70. letech minulého století se začala opět pěstovat nejenom v Jižní Americe, ale i v Evropě, a to hlavně díky zdravé výživě a jejímu využití ve veganské stravě či vegetariánské stravě (díky vysokému obsahu bílkovin).
Semena jsou skvělým zdrojem vitaminů řady B, beta-karotenu, vitaminu C, obsahuje 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů a asi 9 % tuků. Díky jejímu nízkému glykemickému indexu je vhodnou potravinou pro diabetiky.
Z pohledu TCM má neutrální povahu a hořkou chuť, podporuje činnost srdce a tenkého střeva.
A nyní se již pojďme pustit do vaření.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva
Zobrazit více Zobrazit méněVýborný, dnes na oběd jako příloha k halloumi.
Tento příspěvek byl smazán autorem.