Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli

Co potřebujete

  • 1/2 lžička kurkumy
  • 2 velké batáty
  • 4 bio vejce (1 vejce na osobu)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Kousek přepuštěného másla na vymazání plechu
  • 2 sušené chilli papričky
  • 2 lžíce majoránky
  • Barevný pepř z mlýnku
  • Špetka nerafinované soli
  • 200 g kysaného zelí

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli




Co potřebujete

  • 1/2 lžička kurkumy
  • 2 velké batáty
  • 4 bio vejce (1 vejce na osobu)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Kousek přepuštěného másla na vymazání plechu
  • 2 sušené chilli papričky
  • 2 lžíce majoránky
  • Barevný pepř z mlýnku
  • Špetka nerafinované soli
  • 200 g kysaného zelí

Dnes si společně připravíme recept na gratinované batáty v elementu VODA - ZIMA (17. listopad – 27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo

Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

V zimě směřuje všechen pohyb Qi (energie) dolů a dovnitř do orgánů, kam se také stahují i šťávy. Jin chladu je vládcem zimního času. Ledviny jsou zásobárnou naší prenatální vrozené Qi (získané od rodičů). V Ledvinách se současně ukládají přebytky tzv. postnatální energie, získané například z kvalitní stravy. Množství prenatální energie rozhoduje o délce našeho života.

Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Co Ledviny a Močový měchýř posiluje?

  • Dlouho vařené teplé pokrmy
  • Zeleninové a masové vývary
  • Ryby
  • Luštěniny
  • Ostřejší koření a kořeněná jídla
  • Pokrmy z jednoho hrnce
  • Pečená zelenina s pečeným masem
  • Teplý oděv, ponožky a teplé boty

Co Ledviny a Močový měchýř oslabuje?

  • Studená jídla a nápoje
  • Syrová vodnatá zelenina a ovoce
  • Čerstvě lisované šťávy
  • Strachy a šok
  • Málo spánku
  • Mokré vlasy v chladu

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Dnešní recept je velmi rychlý na přípravu a může být i výbornou přílohou, například k masu, zvláště pro rychlé spalovače. U nás doma ho máme rádi k večeři jen se salátem nebo k obědu jako přílohu k pečenému kuřecímu masu. Toto jídlo je ukázkou, jak můžete z kvašeného zelí připravit i teplé pokrmy. Pro zvýšení obsahu vitaminu C doporučuji konzumovat tento pokrm ještě s pickles nebo s čerstvým kvašeným zelím.

Tak pojďme vařit!

Na 4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • ½ lžička kurkumy

ZEMĚ

  • 2 velké batáty
  • 4 bio vejce (1 vejce na osobu)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Kousek přepuštěného másla na vymazání plechu

KOV

  • 2 sušené chilli papričky
  • 2 lžíce majoránky
  • Barevný pepř z mlýnku

VODA

  • Špetka nerafinované soli

DŘEVO

  • 200 g kysaného zelí
gratinovane-bataty-s-kysanym-zelim

Postup

Batáty namočíme do octové vody a dobře je vydrhneme. (Pokud se nechceme s čištěním tolik zdržovat, batáty pouze oloupeme.) Oprané nebo oloupané batáty nastrouháme na hrubo.

V míse je promícháme s kysaným zelím.

Hojně osolíme, přisypeme dostatek majoránky a vše dobře promícháme.

Batáty s kysaným zelím rozprostřeme na plech vymazaný přepuštěným máslem nebo do zapékací nádoby.

V hrnku rozšleháme vejce se solí, nasekanou chilli papričku s kurkumou.

Batáty rovnoměrně zalijeme rozšlehanými vejci.

Zakápneme olivovým olejem a opepříme.

Pečeme 30 minut při 170 °C, až se na povrchu vytvoří mírně zlatavá kůrka.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Zobrazit Recept

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami
60 min

Čočkový salát s červenou řepou a mrkví

Zobrazit Recept

Čočkový salát s červenou řepou a mrkví
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Výběr akupunkturních bodů pro léčbu onemocnění krve – 1. díl

Zobrazit Článek

Výběr akupunkturních bodů pro léčbu onemocnění krve – 1. díl
6 min