Čočkový salát s červenou řepou a mrkví

Co potřebujete

  • 1 šálek suché hnědé čočky
  • 1 červená řepa, oloupaná a nastrouhaná
  • 2 středně velké mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 1 červená cibule, jemně nasekaná
  • 1/4 šálku nasekané petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Čočkový salát s červenou řepou a mrkví




Co potřebujete

  • 1 šálek suché hnědé čočky
  • 1 červená řepa, oloupaná a nastrouhaná
  • 2 středně velké mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 1 červená cibule, jemně nasekaná
  • 1/4 šálku nasekané petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Většina z nás si novoroční oběd bez čočky nedokáže představit. Čočka je totiž symbolem hojnosti v nadcházejícím roce. Podle pověr byste na Nový rok neměli servírovat drůbež, neboť by vám uletělo štěstí. Stejně tak se vyhněte rybím pokrmům, neboť s rybami by štěstí uplavalo.

Než se ale pustíme do vaření, mám pro vás pár zajímavostí o ingrediencích, které v dnešním receptu použijeme.

Čočka

Pochází z Přední Asie a jako potrava je známa již od neolitu. Po sójových bobech a konopí má nejvyšší obsah bílkovin, asi 26 %. Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, selen, fosfor a zinek. V mnoha částech světa je tak velmi důležitou složkou stravy. Jednotlivé druhy čočky se liší velikostí a barvou. V Čechách se používá čočka hnědá, má vysoký obsah škrobu a slupka se hůř tráví, proto je nutné ji před vařením namáčet.

Podle TCM je sladké chuti, ovlivňuje Srdce, Slezinu a Ledviny. Má neutrální povahu.

Červená řepa

Pochází ze Středomoří. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3 000 let a pochází z Babylonie. Ale znali ji i ve starém Římě, kde ji hojně využívali nejenom k jídlu, ale zejména jako lék.

Je to velmi hodnotná zelenina, která obsahuje velké množství sodíku, draslíku, vápníku, hořčík, rubidium a cesium. Z vitaminů obsahuje hlavně vitamin C a vitaminy skupiny B, obsahuje betain, který brání kornatění tepen a podporuje činnost Jater.

Červená řepa je močopudná, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost Žaludku a tvorbu žluči. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje střeva jedovatých látek a pomáhá při zácpě. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky. Červená řepa je nejúčinnější syrová. Pomáhá při borelióze a klíšťové encefalitidě a má pozitivní vliv na zrak, dodává pružnost a lesk pleti, vlasům, nehtům.

Podle TCM je sladké chuti a neutrální až chladné povahy.

Red,Beetroot,With,Herbage,Green,Leaves,On,Rustic,Background.,Organic

Mrkev

Pochází z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde ještě dnes můžeme najít její nezkultivované druhy. Předpokládá se, že kolem 10. století se přes Indii a východní Středomoří rozšířila ve 12. století do Evropy a Číny. Mrkev má vysoký obsah vitaminu A a selenu. Dále obsahuje vitamin D, E a K a éterické oleje. Je bohatá na vlákninu, cukr (lehce stravitelnou glukózu), lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt. Chrání proti volným radikálům, podporuje látkovou výměnu.

Mrkev se užívala jako posilující potravina v kuchyni našich předků. Podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pečuje o hezkou pleť. Zlepšuje zrak, šeroslepost, zvyšuje mužskou plodnost. Podporuje chuť k jídlu, pomáhá při zácpě nebo průjmu, podporuje tvorbu mateřského mléka, snižuje hladinu cholesterolu a je skvělá prevence na onemocnění Žaludku. Zevně pomáhá při léčbě hemoroidů, je nejlepším přírodním prostředkem zpomalujícím tvorbu vrásek.

Podle TCM má sladkou chuť a je neutrální až chladné povahy. Podporuje trávení, vyživuje Slezinu, zlepšuje zrak a omlazuje vlasy a pleť. Posiluje všechny orgány, zvlhčuje Střeva a je vhodná i k protinádorovým kúrám.

 

A nyní se již pojďme pustit do vaření.

Co budeme potřebovat:

  • 1 šálek suché hnědé čočky
  • 1 červená řepa, oloupaná a nastrouhaná
  • 2 středně velké mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 1 červená cibule, jemně nasekaná
  • 1/4 šálku nasekané petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Jak na to:

  • Přes noc namočenou čočku důkladně operte ve studené vodě a přendejte do hrnce.
  • Přidejte trochu soli a zalijte vodou podle pokynů na obalu. Vařte podle pokynů, dokud čočka není měkká, ale stále lehce al dente.
  • Po uvaření čočku slejeme a necháme vychladnout.
  • Červenou řepu a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Červenou cibuli a petržel nakrájejte nadrobno.
  • Ve sklenici smíchejte olivový olej, vinný ocet, med nebo javorový sirup. Osolte a opepřete podle chuti a dobře promíchejte.
  • Vychladlou čočku dejte do mísy a přidejte nastrouhanou červenou řepu, mrkev, cibuli a petržel a dobře promíchejte.
  • Vše přelijte připraveným dressingem a jemně promíchejte.
  • Takto hotový salát dejte na 30 minut do lednice, aby se veškeré chutě propojily.
  • Podávejte studený jako přílohu nebo jako lehký oběd.

Můj tip:

Salát můžete ozvláštnit granátovým jablkem a parmezánem nebo přidat pečené ořechy.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Jana Lang, šéfredaktorka Cesty želvy




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka

Zobrazit Článek

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka
6 min