Čínský horoskop 2024


Rok 2024 bude v Číně zasvěcen znamení draka „long“ 龙. Oficiálně začne rok draka 10. února 2024 a skončí 28. ledna 2025. V čínské mytologii mohou draci ovlivňovat počasí a úrodu a přinášet světu prosperitu.

Každý rok je spojen s jedním z pěti živlů: kov, voda, oheň, dřevo, země. Každý cyklus se opakuje jednou za šedesát let. V roce 2024 nás čeká rok zeleného dřevěného draka, naposledy byl tento rok v roce 1964. Proč zelený? Energie dřevěného draka je tradičně zbarvená zeleně.

2024,Chinese,New,Year,With,A,Dragon,,Year,Of,The

Čínský drak nevypadá jako evropský létající ještěr, dokonce nemá ani více hlav. Tato chiméra se skládá z více tvorů. Nejčastěji má paroží jelena, oko ďábla, krk hada, břicho kohouta nebo žáby, šupiny kapra, drápy orla, tlapy tygra a vousy zkušeného starce. Bojíte se? Já ano.

Navzdory jeho děsivému vzhledu Číňané obvykle nevnímají draka jako zlověstné stvoření, které je loveno hrdiny v jiných kulturách. V Číně je drak považován za spravedlivého a laskavého tvora.

Drak je pátým z dvanácti zvířat v čínském horoskopu. Je to jediný bájný tvor mezi znameními zvěrokruhu. Je považován za nejenergičtější a nejsilnější zvíře. Kromě toho je tento tvor jediným ze čtyř nejinteligentnějších zvířat spolu s fénixem, jednorožcem a želvou.

Zajímavá legenda z období Nefritového císaře „Yu Di“, který představoval v čínském náboženství nejuctívanějšího a nejoblíbenějšího z čínských taoistických božstev, vypráví o tom, proč se drak vyskytuje v horoskopu na pátém, a ne prvním místě.

Císař jednoho dne uspořádal závod mezi zvířaty, aby určil pořadí znamení zvěrokruhu. Když se drak blížil k cíli, uviděl vesnici, která trpěla suchem. Letěl nad mraky a způsobil déšť, aby pomohl hladovějícím lidem. Drak pokračoval v cestě, když tu uviděl další vesnici, která byla ohrožena povodněmi. Slitoval se nad obyvateli, polkl vodu a teprve poté pokračoval v cestě. Těsně před cílem si drak všiml, že králíka pronásleduje vlk. Aby zachránil králíka, nechal ho drak jít napřed. A tak se stalo, že silné a mocné stvoření skončilo v závodě páté, hned za krysou, býkem, tygrem a králíkem.

Číňané vám s oblibou pokládají několik otázek: odkud jste, jak se jmenujete, kolik je vám let, jaké je vaše povolání, kolik vyděláváte, jak máte velkou rodinu, co jste všechno v Číně navštívili, a mimo jiné, v jakém zvířeti zvěrokruhu jste se narodili. Různá zvířata bývají spojována s různými charakterovými vlastnostmi. Myslíte si, že John Lennon, Bruce Lee nebo Patrick Swayze, narození v roce draka, měli určité společné vlastnosti? Sebevědomí, impulzivita, tvrdohlavost, cílevědomost, upřímnost, spravedlnost, empatie.

Pokud se podíváme do minulosti, rok draka je rovněž bohatý na zajímavé události. V roce draka se poprvé objevil Mickey Mouse, Ernest Hemingway vydal jedno ze svých nejlepších děl „Komu zvoní hrana“. Kapela The Beatles poprvé vyrazila do USA. Všemi očekávaný a obávaný rok 2000 se odehrával rovněž ve znamení draka.

Co tedy můžeme očekávat od nadcházejícího roku?

Rok zeleného draka určitě ovlivní všechny sféry lidského života. Roku Draka bude vládnout mužská jangová energie. V partnerských vztazích bude vládnout romantika a důvěra. Ti, kteří budou ochotni zapomenout na všechny křivdy z minulosti, budou mít jedinečnou možnost udělat tento krok právě v roce 2024. Naopak ti, kteří odmítnou zapomenout, odstrčí od sebe milovanou osobu. Pýcha draka se však stane překážkou v budování nových vztahů. Proto je třeba hledat kompromis, projevit trpělivost, takt a diplomacii.

Rok draka bude významný vysokou porodností, díky ohnivému temperamentu draka. Děti narozené v nadcházejícím roce budou potřebovat zvýšenou péči a pozornost, aby z nich vyrostli výjimeční a vyrovnaní lidé.

Mocná energie draka slibuje, že příští rok bude velmi úspěšný z hlediska financí i kariérního postupu. Plánujte svůj rozpočet moudře a nevěřte lidem, kteří vás mohou oklamat nebo zničit vaše plány. V roce 2024 byste si neměli brát velké půjčky.

Lidé, kteří projeví laskavost a štědrost, a naopak se vzdají projevů pokrytectví a pomluv, uspějí a dosáhnou všech svých cílů. Nejúspěšnější budou lídři a řečníci.

Na začátku roku se budete cítit skvěle a v dobré náladě, což vám vydrží do podzimu. V tomto období je nutné odpočívat a naplánovat si dovolenou nejlépe v teplých krajinách. Abyste si udrželi pohodu po celý rok, měli byste dávat přednost jednoduché, výživné a zdravé stravě. Zvláště důležité jsou obiloviny, čerstvé bylinky, jablka. Posilujte především Srdce, které v roce draka pocítí značnou zátěž. Ujistěte se, že máte dostatek spánku, denně cvičte, odpočívejte a vyzkoušejte dechové techniky jako je pránájáma, jóga a další druhy meditací.

Vášeň a majestátnost draka zanechá stopu na každém ze znamení čínského zvěrokruhu.

Chytrá krysa, vynalézavý drak a mazaná opice budou v roce draka na vrcholu svých intelektuálních schopností, které využijí k dosažení osobního úspěchu a bohatství. Drak jim dodá víru v sebe sama a naučí je hledat nestandardní řešení.

Buvol, koza a kanec ocení zejména stabilitu a teplo krbu. Dynamiku a vášeň draka přijmou jako výzvu. Díky lekcím, které jim moudrý vládce roku 2024 uštědří, se však dokážou přizpůsobit rychle se měnícímu světu a zároveň si zachovat vnitřní harmonii.

Tygr, kůň a pes, kteří mají neklidnou energii a touhu po svobodě, budou v roce draka spokojeni. Budou schopni dosáhnout svých nejdivočejších snů, pokud se budou řídit svým vnitřním kompasem.

Had, kohout a králík se vyznačují moudrostí a strategickým myšlením. Musí však projít zkouškami draka, ve kterých budou moci prokázat svou vynalézavost.

Rok zeleného draka je časem velkých změn, příležitostí a nových obzorů. Každé ze znamení čínského horoskopu si najde cestu do tohoto magického roku, kde vášeň a sny mají šanci stát se skutečností.

Chinese,Jiaozi,New,Year,Food,,Spring,Festival,Food,On,Traditional

Na uvítání nového roku se Číňané snaží usmířit starý symbol roku s novým, proto připravují pokrmy, které ztělesňují přání zdraví, štěstí a prosperity. Tradičním pokrmem jsou taštičky z nudlového těsta plněné masem „jiaozi“ 饺子. V těchto taštičkách často bývá ukrytá mince. Ten, kdo ji najde, bude mít štěstí po celý nový rok. Žádný stůl se neobejde bez „niangao“ 年糕, sladkého rýžového koláče, který je oblíbeným receptem, ale i dobrým dárkem pro blízké.

V Číně věří, že zlatá, stříbrná a šedobílá barva přináší drakovi štěstí. Právě tyto odstíny budete potkávat v průběhu novoročních oslav na všemožných reklamách a dárkových předmětech.

Navzdory skutečnosti, že symbolem roku je zelený dřevěný drak, zelená je považována za nešťastnou barvu pro ty, kteří se narodili v roce draka.

Nicméně mladší generace Číňanů mě ujistila v tom, že žádné znamení není ani dobré, ani špatné, jak některá starší generace tvrdí. Ne každý se může narodit v silném roce draka, nebo naopak ve slabém roce krysy či hada, důležitější je, jaké cíle si v daném roce nastavíte a jak je osobně budete plnit.

„Žij tak, jak chceš ty, a ne jak ostatní očekávají, že budeš žít. Nezáleží na tom, zda splníš jejich očekávání. Bez nich zemřeš a svá vítězství vyhraješ sám.“

Konfucius

 

Autor: Mgr. Hana Vitochová



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou

Zobrazit Článek

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou
5 min

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Máj, lásky, srdce a ohně čas

Zobrazit Článek

Máj, lásky, srdce a ohně čas
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)
4 min

Pánové, nezoufejte! Problémy prostaty mají řešení

Zobrazit Článek

Pánové, nezoufejte! Problémy prostaty mají řešení
7 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.