Chrpovník lopuchový


Čínský název:

Mu Xiang

Zdroj:

Aucklandiae Radix - kořen

Povaha:

  • teplá (mírně teplá, netoxická, silná, zanořující, čistý jang, jang v jin)

Chuť:

  • štiplavá, hořká (hutná)

Tropismus:

  • slezina, žaludek, tlusté střevo, žlučník (játra, plíce, srdce, močový měchýř, vrstva čchi trojitého zářiče)

Směr působení:

  • ponořování se

Účinky:

  • rozhýbává Qi

  • harmonizuje střední zářič
  • podporuje trávení

Dávkování:

  • 1 – 10 g, standartně 3 g

Kontraindikace:

  • používat opatrně při prázdnotě jin, vyčerpanosti tekutin a nárůstu ohně



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Mohlo by vás zajímat

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min