Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Co potřebujete

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek dýňového pyré (z čerstvé nebo konzervované dýně hokkaido)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku rostlinného oleje (např. řepkového nebo kokosového)
  • 1/4 šálku mléka (může být i rostlinné mléko)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (část si ponechte na posypání)
  • 1/4 šálku rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy




Co potřebujete

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek dýňového pyré (z čerstvé nebo konzervované dýně hokkaido)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku rostlinného oleje (např. řepkového nebo kokosového)
  • 1/4 šálku mléka (může být i rostlinné mléko)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (část si ponechte na posypání)
  • 1/4 šálku rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)

Podzim je obdobím, kdy se příroda zbarvuje do teplých tónů a kuchyně se plní vůněmi koření a sezónních surovin. Dýně, jako královna podzimní sklizně, nabízí nespočet možností pro kulinářské tvoření. 

Tyto dýňové muffiny s pekanovými ořechy spojují sladkou chuť dýně s jemným kořením a křupavostí pekanů. Jsou ideální jako snídaně na cestu, odpolední svačina k šálku čaje nebo jako sladká tečka po večeři. Připravte si je a nechte se unést podzimní atmosférou ve vaší kuchyni.

Co budeme potřebovat:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek dýňového pyré (z čerstvé nebo konzervované dýně hokkaido)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku rostlinného oleje (např. řepkového nebo kokosového)
  • 1/4 šálku mléka (může být i rostlinné mléko)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (část si ponechte na posypání)
  • 1/4 šálku rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)
dynove-muffiny

Jak na to:

Jak na to?

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. Formu můžete vyložit papírovými košíčky nebo ji vymazat olejem.

V jedné misce smíchejte suché ingredience: mouku, třtinový a bílý cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek.

V druhé misce smíchejte mokré ingredience: dýňové pyré, vejce, olej, mléko a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs nebude hladká a dobře spojená.

Postupně přidávejte suché ingredience k mokrým a jemně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nemíchejte těsto příliš dlouho, aby muffiny nebyly tuhé.

Přidejte nasekané pekanové ořechy a případně rozinky nebo sušené brusinky, pokud je používáte, a lehce promíchejte.

Plňte formičky na muffiny těstem, asi do 3/4 jejich objemu.

Posypte vršky muffinů zbylými celými nebo nasekanými pekanovými ořechy pro extra křupavost a chuť.

Pečte v předehřáté troubě přibližně 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a při zkoušce špejlí není špejle po vytažení suchá.

Nechte muffiny vychladnout ve formě asi 5 minut, poté je přemístěte na mřížku, aby zcela vychladly.

Dobrou chuť!

Autor: Moudrá želva

Koupit diář Cesta želvy 2025
Naplánujte si svůj rok 2025 s diářem Cesty želvy. K zakoupení zde

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
  • Alena Sedláková Avatar
    Alena Sedláková

    ***** Jsou super, výborné těsto, místo bílého cukru 3 lžíce javorového sirupu. Jen jsem nedávala hřebíček, páč na mletí nebyl dostatek Qi. :)

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Slané edamame s tahini a citronem

Zobrazit Recept

Slané edamame s tahini a citronem
2 min
30 min

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)

Zobrazit Recept

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)
2 min
30 min

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Zobrazit Recept

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury - 50. díl – Xue Hai (SP-10)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 50. díl – Xue Hai (SP-10)
3 min

Potvrzeno: Reishi pomáhá prodloužit život ve zdraví

Zobrazit Článek

Potvrzeno: Reishi pomáhá prodloužit život ve zdraví
3 min