Houby a střevní mikrobiota


Věděli jste, že v lidském střevě žijí biliony bakterií? Většinou jde o mikroorganismy, které tělu prospívají, a na některých závisí i vaše zdraví a život. Víte, že jejich skladba dokáže ovlivňovat i vaši psychiku? A víte, že některé vitální houby dokáží naši mikrobiotu pozitivně ovlivňovat? Pojďme se podívat, jak se na houby a jejich vliv na mikrobiotu dívá současná věda.

Střevní mikrobiota (také se někdy používá výraz střevní mikrobiom) je společenstvo mikroorganismů, které obývá střevo. Nejsou to však jen pasivní hosté, zapojují se do mnoha procesů v našem organismu. Pomáhají nám trávit některé živiny, podporovat jejich přestup ze střeva do těla, produkují látky, které mají pozitivní vliv na zdraví střevní sliznice i celého organismu. Mezi ně patří třeba mastné kyseliny s krátkým řetězcem (butyrát, propionát atd.), které podporují správné fungování imunitního a nervového systému. Střevní bakterie produkují také látky, které mohou zabránit množení potenciálně patogenním bakteriím a také hormony a neurotransmitery, včetně serotoninu, který je někdy označován jako hormon štěstí (byť je neurotransmiterem). Někdy se mikrobiotě říká druhý mozek. Takto bychom mohli pokračovat dál.

Velmi tedy záleží na složení mikrobioty, správné složení může naše zdraví upevnit, špatné může vést k patologickým zánětům, nádorovým, metabolickým i neurologickým nemocem.

Ve střevní mikrobiotě jsou hlavně bakterie ze šesti kmenů, jsou to:

Firmicutes,

Bacteroidetes,

Actinobacteria,

Proteobacteria,

Fusobacteria,

Verrucomicrobia.

Mnohé bakteriální kmeny a jejich druhy se živí nestravitelnými polysacharidy, které ve střevě fermentují. Právě tyto bakterie povětšinou vytvářejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Jsou tedy žádoucí a je potřebné jim potravu dodat. Jako vhodná potrava pro „hodné“ bakterie mohou sloužit i polysacharidy obsažené v houbách. Existuje mnoho studií, které pracovaly se zvířaty a jasně ukazují, že houbové polysacharidy mají velmi pozitivní vliv na složení střevní mikrobioty, a tím i na naše zdraví. V následujících textu si uvedeme nějaké příklady.

Byly provedeny pokusy s mnoha druhy vitálních hub a jejich polysacharidy, např. s hericiem, tramelou, chagou, reishi, shiitake, hlívou atd. Konzumace polysacharidů pokusnými zvířaty vždy vedla k nárůstu počtu bakterií, které jsou schopné polysacharidy fermentovat a produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, např. Bifidobakterie, Laktobacily, a naopak se snížil počet bakterií, které mohou při přemnožení vyvolat akutní infekci, např. Shigelly. Vzhledem k tomu, že se polysacharidy hub liší svým složením, je i efekt každé houby trochu jiný, ale vždy pozitivní.

Co je však mnohem důležitější, je fakt, že změna ve složení mikrobioty vyvolaná konzumací hub a jejich polysacharidů se v pokusech propsala také do zdraví zvířat. 

Houbové polysacharidy a záněty v zažívacím traktu

Záněty střev často vznikají v přítomnosti dysbiózy, tj. narušení složení střevní mikrobioty, většinou dochází ke snížení rozmanitosti a přerůstání některého druhu bakterií. Studie ukazují, že u zvířat s obdobou Crohnovy nemoci může podávání polysacharidů např. z polyporu, chagy, reishi, enoki, tramely nebo auricularie vést ke zvýšení pestrosti složení mikrobioty, ke zmírnění zánětu a regeneraci střeva. Často dochází k nárůstu počtu Bifidobacterium, Lactobacillus a zvýšené produkci butyrátu, který má výrazné protizánětlivé a hojení podporující účinky.

Dalším zánětlivým problémem v zažívacím traktu jsou např. záněty slinivky. Studie ukazují, že např. polysacharidy z Reishi zvyšují pestrost mikrobioty a zvyšují Lactobacillales, Lachnospiraceae a další, což se projeví jako zmírnění zánětu slinivky. 

Polysacharidy mohou prospět také v případě průjmů, které jsou vyvolány antibiotiky. Ty vznikají kvůli tomu, že je extrémně narušeno složení střevní mikrobioty a dojde k přemnožení clostridií. Polysacharidy z Antrodia cinnamomea tento průjem porazily, neboť zlepšily stav mikrobioty.

Close,Up,Lingzhi,Mushrooms.

Houbové polysacharidy a metabolické nemoci

Nyní se podíváme na to, jaký měly polysacharidy z hub vliv na myši a krysy krmené vysokotučnou dietou nebo hlodavce, u nichž byl vyvolán stav shodný s lidskou cukrovkou. Vysokotučná dieta u zvířat vedla k nárůstu krevních tuků, obezitě, ztukovatění jater i cukrovce atd. Cukrovka byla samozřejmě spojená s nárůstem hladin krevních cukrů.

Ve studiích se objevily houby, jako maitake, coprinus, hlíva ústřičná, cordyceps, reishi, auricularia, pornatka a další. Opět díky jejich polysacharidům došlo k pozitivním změním v mikrobiotě, např. nárůstu bakterií Lactobacillus, Bacteroides, Ruminococcaceae. Změny v mikrobiotě byly spojené s prevencí vzniku obezity nebo snížení hmotnosti u obézních myší. Zlepšily se hodnoty krevních tuků a jejich kumulace v organismu. I játra byla chráněná před ztukovatěním. Navíc polysacharidy vyvolané změny v mikrobiotě podpořily regeneraci slinivky a zlepšily produkci inzulinu, což snížilo hladiny krevního cukru.

Houbové polysacharidy a nádory

Dysbióza zvyšuje riziko vzniku nádorů střeva. Mnoho druhů produkuje prozánětlivé látky, které mohou podporovat poškození střeva a nádorové zvrhnutí buněk. Mohou se zvyšovat např. Helicobacter pylori, některé druhy clostridií atd. Polysacharidy z hub přispívají k úpravě složení mikrobioty. Hlíva či reishi mohou zvýšit počty bakterií Akkermansia, Firmicutes a Proteobacteria a snížení Actinobacteria atd., což může působit preventivně proti vzniku rakoviny nebo zpomalit její růst a metastazování. Podařilo se také zjistit, že kombinace polysacharidů z reishi může podpořit účinky protinádorové terapie.

Mikroby mají houbové polysacharidy rády

Zatím pochází studie hlavně z pokusů na zvířatech, ale jelikož vycházejí velmi podobně, je možné předpokládat, že houbové polysacharidy podporují správné složení mikrobioty. Umí také srovnat narušenou mikrobiotu, což má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Zde ještě musíme podotknout, že polysacharidy, mezi něž patří také beta glukany, obsahují všechny vitální houby. Všechny tedy mají potenciál ovlivnit složení naší střevní mikrobioty.

 

Autor: Moudrá želva

Zdroje

Ma, G., Du, H., Hu, Q., Yang, W., Pei, F., & Xiao, H. (2021). Health benefits of edible mushroom polysaccharides and associated gut microbiota regulation. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1–18. doi:10.1080/10408398.2021.1903385

Zhao Q, Jiang Y, Zhao Q, Patrick Manzi H, Su L, Liu D, Huang X, Long D, Tang Z, Zhang Y. The benefits of edible mushroom polysaccharides for health and their influence on gut microbiota: a review. Front Nutr. 2023 Jul 6;10:1213010. doi: 10.3389/fnut.2023.1213010

Yin C, Noratto GD, Fan X, Chen Z, Yao F, Shi D, Gao H. The Impact of Mushroom Polysaccharides on Gut Microbiota and Its Beneficial Effects to Host: A Review. Carbohydr Polym. 2020 Dec 15;250:116942. doi: 10.1016/j.carbpol.2020.116942.

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?

Zobrazit Článek

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?
5 min

Zdravotní dopady chronického stresu

Zobrazit Článek

Zdravotní dopady chronického stresu
3 min

Hericium zlepšuje mozkové funkce a psychiku

Zobrazit Článek

Hericium zlepšuje mozkové funkce a psychiku
3 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Zobrazit Článek

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl
7 min

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)
4 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.